Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ iz Beograda saopštio je danas da, uprkos obilju validnih dokaza koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, za zločin hrvatske armije nad Srbima na Miljevačkom platou iz 1992. godine još niko nije optužen ni pred Haškim, ni pred nacionalnim sudovima.

U saopštenju se navodi da je 21. juna 1992. godine hrvatska armija napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou u blizini Drniša, koji se nalazio u zoni pod zaštitom UNPROFOR-a, i ubila 40 srpskih teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje.

„Veritas“ ističe da su po završetku akcije hrvatski vojnici nastavili krvavi pir nad srpskim teritorijalcima i živima i mrtvima, te su srpski zarobljenici natjerani da tijela bace u krašku jamu u predjelu Ljut u blizini zaseoka Bačić.

Dva mjeseca nakon događaja, hrvatske vlasti su, u prisustvu međunarodnih posmatrača i uz pomoć speleologa, iz jame u djelovima izvadili izmasakrirana tijela srpskih vojnika. Identifikacija je potrajala još dva mjeseca, a i pored najsavršenijih metoda, 12 tijela ostalo je do danas neidentifikovano.

Sedamnaest preživjelih zarobljenika su, nakon tortura u zatvorima „Kuline“ u Šibeniku, „Lora“ u Splitu i „Kerestinac“ u Zagrebu, razmijenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

„Veritas“ ističe da je zločin na Miljevačkom platou zabilježen i na videokaseti od onih koji su ga počinili, a koja se neposredno poslije događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

Ostavi poruku