Документационо-информациони центар „Веритас“ из Београда саопштио је данас да, упркос обиљу валидних доказа који су достављени свим релевантним домаћим и међународним организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права, за злочин хрватске армије над Србима на Миљевачком платоу из 1992. године још нико није оптужен ни пред Хашким, ни пред националним судовима.

У саопштењу се наводи да је 21. јуна 1992. године хрватска армија напала положаје српске територијалне одбране на Миљевачком платоу у близини Дрниша, који се налазио у зони под заштитом УНПРОФОР-а, и убила 40 српских територијалаца, од којих су већина масакрирани након предаје.

„Веритас“ истиче да су по завршетку акције хрватски војници наставили крвави пир над српским територијалцима и живима и мртвима, те су српски заробљеници натјерани да тијела баце у крашку јаму у предјелу Љут у близини засеока Бачић.

Два мјесеца након догађаја, хрватске власти су, у присуству међународних посматрача и уз помоћ спелеолога, из јаме у дјеловима извадили измасакрирана тијела српских војника. Идентификација је потрајала још два мјесеца, а и поред најсавршенијих метода, 12 тијела остало је до данас неидентификовано.

Седамнаест преживјелих заробљеника су, након тортура у затворима „Кулине“ у Шибенику, „Лора“ у Сплиту и „Керестинац“ у Загребу, размијењени у Неметину 14. августа 1992. године.

„Веритас“ истиче да је злочин на Миљевачком платоу забиљежен и на видеокасети од оних који су га починили, а која се непосредно послије догађаја, као својеврсни хорор филм, изнајмљивала по видео клубовима широм Европе.

Ostavi poruku