Naslovna Vijesti Četvrt miliona za Tvenov rukopis

Četvrt miliona za Tvenov rukopis

0

Tekst Marka Tvena od 64 strane koji nikad nije objavljan, a posvećen je rano preminuloj piščevoj ćerki Oliviji „Susi“ Klemens, prodat za bezmalo četvrt miliona dolara.

Rukopis Marka Tvena „A Family sketch“, koji nikada nije objavljivan, a koji je posvećen njegovoj ćerki preminuloj u 25. godini od meningitisa, prodat je na aukciji u Njujorku za 242.500 dolara.

Rukopis prodat u četvrtak posvećen je Oliviji „Susi“ Klemens koja je bila inspiracija za dve priče koje je njen otac napisao.

Pre prodaje rukopis je bio procenjen na sumu između 120.000 i 180.000 dolara. Aukcijska kuća Sotbi nije identifikovala kupca.

Tekst na 64 strane, rukom pisan, bio je među 200 Tvenovih pisama, rukopisa i fotografija u vlasništvu jednog pokojnog privatnog kolekcionara.

Robert Herst, glavni izdavač „Tvenovih papira i projekata“ na Univerzitetu „Berkli“, koji poseduje najveću zbirku dokumenata o piscu, rukopis „A Family sketch“ opisao je kao „vrlo intimnu porodičnu priču, sa svim šarmom samog Klemensa“ i članova njegove porodice i domaćistva.

Mark Tven je bilo umetničko ime Semjuela Langhorna Klemensa. Američki pisac i humorista, autor čuvenih dogodovština Toma Sojera i Haklberi Fina, rođen je 30. novembra 1835. godine na Floridi. 

Voleo je putovanja, nauku i tehniku, što mu je činilo i osnovu inspiracije za priče koje je pisao. Radeći kao novinar delimično je zadovoljavao potrebu za pisanjem.

Umro je 21. aprila 1910. godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version