SHARE

Текст Марка Твена од 64 стране који никад није објављан, а посвећен је рано преминулој пишчевој ћерки Оливији „Суси“ Клеменс, продат за безмало четврт милиона долара.

Рукопис Марка Твена “А Family sketch”, који никада није објављиван, а који је посвећен његовој ћерки преминулој у 25. години од менингитиса, продат је на аукцији у Њујорку за 242.500 долара.

Рукопис продат у четвртак посвећен је Оливији „Суси” Клеменс која је била инспирација за две приче које је њен отац написао.

Пре продаје рукопис је био процењен на суму између 120.000 и 180.000 долара. Аукцијска кућа Сотби није идентификовала купца.

Текст на 64 стране, руком писан, био је међу 200 Твенових писама, рукописа и фотографија у власништву једног покојног приватног колекционара.

Роберт Херст, главни издавач „Твенових папира и пројеката” на Универзитету „Беркли”, који поседује највећу збирку докумената о писцу, рукопис “А Family sketch” описао је као „врло интимну породичну причу, са свим шармом самог Клеменса” и чланова његове породице и домаћиства.

Марк Твен је било уметничко име Семјуела Лангхорна Клеменса. Амерички писац и хумориста, аутор чувених догодовштина Тома Сојера и Хаклбери Фина, рођен је 30. новембра 1835. године на Флориди. 

Волео је путовања, науку и технику, што му је чинило и основу инспирације за приче које је писао. Радећи као новинар делимично је задовољавао потребу за писањем.

Умро је 21. априла 1910. године.

SHARE

Оставите одговор