Tekst Marka Tvena od 64 strane koji nikad nije objavljan, a posvećen je rano preminuloj piščevoj ćerki Oliviji „Susi“ Klemens, prodat za bezmalo četvrt miliona dolara.

Rukopis Marka Tvena „A Family sketch“, koji nikada nije objavljivan, a koji je posvećen njegovoj ćerki preminuloj u 25. godini od meningitisa, prodat je na aukciji u Njujorku za 242.500 dolara.

Rukopis prodat u četvrtak posvećen je Oliviji „Susi“ Klemens koja je bila inspiracija za dve priče koje je njen otac napisao.

Pre prodaje rukopis je bio procenjen na sumu između 120.000 i 180.000 dolara. Aukcijska kuća Sotbi nije identifikovala kupca.

Tekst na 64 strane, rukom pisan, bio je među 200 Tvenovih pisama, rukopisa i fotografija u vlasništvu jednog pokojnog privatnog kolekcionara.

Robert Herst, glavni izdavač „Tvenovih papira i projekata“ na Univerzitetu „Berkli“, koji poseduje najveću zbirku dokumenata o piscu, rukopis „A Family sketch“ opisao je kao „vrlo intimnu porodičnu priču, sa svim šarmom samog Klemensa“ i članova njegove porodice i domaćistva.

Mark Tven je bilo umetničko ime Semjuela Langhorna Klemensa. Američki pisac i humorista, autor čuvenih dogodovština Toma Sojera i Haklberi Fina, rođen je 30. novembra 1835. godine na Floridi. 

Voleo je putovanja, nauku i tehniku, što mu je činilo i osnovu inspiracije za priče koje je pisao. Radeći kao novinar delimično je zadovoljavao potrebu za pisanjem.

Umro je 21. aprila 1910. godine.

Ostavi poruku