Naslovna Vijesti BiH bliža raspadu nego funkcionalnoj državi

BiH bliža raspadu nego funkcionalnoj državi

2

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović izjavio je da je BiH bliže raspadu nego funkcionalnoj državi.

On je ocijenio da će tako biti sve dok pod funkcionalnom državom jedan broj sarajevskih političara bude smatrao da sve treba da bude u Sarajevu, da bez obzira na ekonomsku snagu države treba jačati administraciju na nivou BiH i da u njoj treba da dominira sarajevski politički krug.

„I sve dok takva vizija BiH postoji u glavama sarajevskih političara, uglavnom Bošnjaka, BiH ne može funkcionisati kao država. Zbog toga je ona bliže raspadu, a ne zbog drugih stvari o kojima često govori dio bošnjačkih političara i međunarodne zajednice“, rekao je Radmanović za beogradsku „Politiku“.

On je dodao da su za izlazak iz takve situacije neophodna tri koraka, a prvi i najvažniji je da međunarodni faktor prestane da u BiH bude naredbodavac i zakonodavac koji je sebi dao za pravo da smjenjuje i demokratski izabrane zvaničnike, te da ostane u zemlji samo kao savjetodavac Evropske unije.

Prema njegovim riječima, drugi korak je poštovanje Ustava BiH, što danas nije slučaj, a što je, takođe, omogućio visoki predstavnik, koji bi morao jasno da upozori one koji krše Ustav BiH.

„Treći i vrlo bitan korak jeste stvaranje svijesti u BiH da postoje dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja se moraju dogovarati. Ako napravimo ova tri koraka onda će BiH opstati i biti funkcionalna država“, rekao je Radmanović.

On je rekao da je u posljednja dva izvještaja visokog predstavnika podnesena Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, blago rečeno, navedeno mnogo netačnosti.

Radmanović je rekao da je netačna ocjena da su problemi u RS i ukazao da se Dejtonski mirovni sporazum spori iz Sarajeva, odnosno Federacije BiH, a ne iz Srpske.

„RS i retorički i stvarno potpuno provodi Dejtonski sporazum. Osim toga, RS mnogo bolje i ekonomski funkcioniše od Federacije BiH i ona ne da svoje nadležnosti i svoja sredstva na raspolaganje nekom drugom“, istakao je Radmanović.

Ponovivši da entitetsko glasanje nije problem za funkcionisanje BiH, niti je njen problem na putu prema EU, Radmanović je rekao da se ono ne može mijenjati i da nije slučajno dio Ustava BiH, jer je osnovna zaštita ljudi koji žive u jednom od dva sastavna dijela BiH.

„Sadašnja vlast u RS, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata, i njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH, nije dozvolila u prethodne četiri godine ni razgovore o principu entitetskog glasanja, a u našem izbornom programu za naredne četiri godine takođe će, prioritetno, biti da nema razgovora o entitetskom glasanja“, rekao je Radmanović.

2 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version