Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /РС/ Небојша Радмановић изјавио је да је БиХ ближе распаду него функционалној држави.

Он је оцијенио да ће тако бити све док под функционалном државом један број сарајевских политичара буде сматрао да све треба да буде у Сарајеву, да без обзира на економску снагу државе треба јачати администрацију на нивоу БиХ и да у њој треба да доминира сарајевски политички круг.

„И све док таква визија БиХ постоји у главама сарајевских политичара, углавном Бошњака, БиХ не може функционисати као држава. Због тога је она ближе распаду, а не због других ствари о којима често говори дио бошњачких политичара и међународне заједнице“, рекао је Радмановић за београдску „Политику“.

Он је додао да су за излазак из такве ситуације неопходна три корака, а први и најважнији је да међународни фактор престане да у БиХ буде наредбодавац и законодавац који је себи дао за право да смјењује и демократски изабране званичнике, те да остане у земљи само као савјетодавац Европске уније.

Према његовим ријечима, други корак је поштовање Устава БиХ, што данас није случај, а што је, такође, омогућио високи представник, који би морао јасно да упозори оне који крше Устав БиХ.

„Трећи и врло битан корак јесте стварање свијести у БиХ да постоје два ентитета и три конститутивна народа која се морају договарати. Ако направимо ова три корака онда ће БиХ опстати и бити функционална држава“, рекао је Радмановић.

Он је рекао да је у посљедња два извјештаја високог представника поднесена Савјету безбједности Уједињених нација, благо речено, наведено много нетачности.

Радмановић је рекао да је нетачна оцјена да су проблеми у РС и указао да се Дејтонски мировни споразум спори из Сарајева, односно Федерације БиХ, а не из Српске.

„РС и реторички и стварно потпуно проводи Дејтонски споразум. Осим тога, РС много боље и економски функционише од Федерације БиХ и она не да своје надлежности и своја средства на располагање неком другом“, истакао је Радмановић.

Поновивши да ентитетско гласање није проблем за функционисање БиХ, нити је њен проблем на путу према ЕУ, Радмановић је рекао да се оно не може мијењати и да није случајно дио Устава БиХ, јер је основна заштита људи који живе у једном од два саставна дијела БиХ.

„Садашња власт у РС, предвођена Савезом независних социјалдемократа, и њени представници у заједничким органима БиХ, није дозволила у претходне четири године ни разговоре о принципу ентитетског гласања, а у нашем изборном програму за наредне четири године такође ће, приоритетно, бити да нема разговора о ентитетском гласања“, рекао је Радмановић.

Ostavi poruku