Бизнис план изградње гасовода кроз Републику Српску /РС/ скоро је готов и убрзо се очекује почетак реализације тог пројекта, рекао је потпредсједник руске компаније „Гаспром“ Александар Медведев у разговору са предсједником Владе Републике Српске (РС) Милорадом Додиком у Санкт Петербургу.

Представници „Гаспромњефта“ и „Зарубежњефта“ у августу ће посјетити Бањалуку, јавила је РТРС.

Премијер РС изјавио је да је на почетку Међународног економског форума у Санкт Петербургу имао прилику да захвали руском предсједнику Димитрију Медведевом за подршку пројектима у Српској.

Додик, који борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу, имао је низ састанака, међу којима и са словеначким премијером Борутом Пахором, са којим је разговарао о привредној сарадњи и односима РС, БиХ и Словеније, о политичкој ситуацији након избора, али и о визној либерализацији.

„Визе нису спорне, али је очигледно да је сада питање да ли у септембру или у јануару. У сваком случају се налазимо пред визном либерализацијом“, рекао је Додик.

Пахор је рекао да је процес „Брдо“, како је он назвао састанак свих лидера на Брду код Крања, важнији него састанци у Бриселу, с чиме се сагласио и премијер РС.

Додик се састао и са потпредсједником Владе Русије Игором Сечином.

Додик је јуче, првог дана посјете, разговарао са руководиоцима неколико великих руских енергетских компанија, међу којима је „Зарубежњефт“, о тренутној ситуацији и развоју пројекта Рафинерије у Броду.

Предсједник Владе РС борави у Санкт Петербургу до сутра на Међународном економском форуму који окупља руководице највећих свјетских компанија и политичке представнике најутицајнијих земаља.

У делегацији РС, коју предводи Додик, су и министар привреде, енергетике и рударства Слободан Пухалац, те савјетници премијера Славко Митровић и Милан Баштинац.

На Форуму у Санкт Петербургу, који се одржава под покровитељством предсједника Русије, ове године дискутује се о економској ситуацији у свијету и начинима за превазилажење кризе.

Ostavi poruku