Biznis plan izgradnje gasovoda kroz Republiku Srpsku /RS/ skoro je gotov i ubrzo se očekuje početak realizacije tog projekta, rekao je potpredsjednik ruske kompanije „Gasprom“ Aleksandar Medvedev u razgovoru sa predsjednikom Vlade Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu.

Predstavnici „Gaspromnjefta“ i „Zarubežnjefta“ u avgustu će posjetiti Banjaluku, javila je RTRS.

Premijer RS izjavio je da je na početku Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu imao priliku da zahvali ruskom predsjedniku Dimitriju Medvedevom za podršku projektima u Srpskoj.

Dodik, koji boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, imao je niz sastanaka, među kojima i sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o privrednoj saradnji i odnosima RS, BiH i Slovenije, o političkoj situaciji nakon izbora, ali i o viznoj liberalizaciji.

„Vize nisu sporne, ali je očigledno da je sada pitanje da li u septembru ili u januaru. U svakom slučaju se nalazimo pred viznom liberalizacijom“, rekao je Dodik.

Pahor je rekao da je proces „Brdo“, kako je on nazvao sastanak svih lidera na Brdu kod Kranja, važniji nego sastanci u Briselu, s čime se saglasio i premijer RS.

Dodik se sastao i sa potpredsjednikom Vlade Rusije Igorom Sečinom.

Dodik je juče, prvog dana posjete, razgovarao sa rukovodiocima nekoliko velikih ruskih energetskih kompanija, među kojima je „Zarubežnjeft“, o trenutnoj situaciji i razvoju projekta Rafinerije u Brodu.

Predsjednik Vlade RS boravi u Sankt Peterburgu do sutra na Međunarodnom ekonomskom forumu koji okuplja rukovodice najvećih svjetskih kompanija i političke predstavnike najuticajnijih zemalja.

U delegaciji RS, koju predvodi Dodik, su i ministar privrede, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac, te savjetnici premijera Slavko Mitrović i Milan Baštinac.

Na Forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije, ove godine diskutuje se o ekonomskoj situaciji u svijetu i načinima za prevazilaženje krize.

Ostavi poruku