SHARE

Тренутак истине за “орлове”. Немци дају одговор на питање да ли су Антићеви момци спремни да пишу историју или не. Жигић или Мертесакер, Станковић или Озил, Видић или Клосе, Антић или Лев…

У стилу америчких НБА тренера, Радомир Антић ће поломити оловку на два дела и бацити у ђубре онај део са гумицом, јер места за грешку више нема. “Орлови” играју своје “финале” на Мундијалу. Историјски дуел са Немцима даје одговор на питање да ли су Антићеви пулени дечаци или мушкарци.

Све је познато. У претходних неколико дана, медији у Србији и Немачкој, развили су многобројне теорије, могучности, рачунице… Али, нема више места за калкулације. Српску репрезентацију занима само победа и ништа друго.

А то је, може се рећи, “дипломски” испит за антићеве “студенте”. После неочекиваног пораза од Гане, Станковић и другови морају да се “ваде” против екипе која је до сада највише показала на овом Мундијалу.

Немци су поштено испрашили “кенгуре” у првом мечу са чак 4:0. Сасвим добро се зна ко су Немци и како играју. Легендарни енглески нападач Гери Линикер, једном приликом је рекао да је фудбал игра у којој учествују 22 играча и у којој на крају увек победе Немци. На “орловима” је да пробају да оповргну ову, углавном тачну тврдњу.

Да је могло теже није, али овим, далеко тежим путем кренули су Антићеви момци, када су против Гане, својим грешкама, успели сами себе да савладају. Не треба бити претерано мудар да се закључи да ако поновимо игру из претходног меча, против “панцера” немамо шта да тражимо.

Антићеви изабраници су уверени да је несрећан пораз на првом мечу Мундијала иза њих и да се екипа подигла после те утакмице.

Сам селектор “орлова” уверен је да ће ова екипа тек сада показати своје право лице, јер како он каже, “прави шампиони показују најбоље када им је најтеже”.

“Немачка је репрезентаџија која је по општем утиску до сада највише показала на Светском првенству. У сваком случају имаћемо за противника екипу која импонује и против које морамо дати све од себе и више да би изборили резултат који нам одговара”, рекао је Антић.

Са мишљењем селектора сагласни су сви првотимци “орлова”, који су уверени да ће против “панцера” цела екипа приказати максимум.

“Немци” руше Немце?

Велику снагу противника, “орлови” виде у њиховој сјајној физичкој припремљености. Један од трагичара из првог меча, Здравко Кузмановић, сматра да ће његови саиграчи морати доста да се потруде да парирају “панцерима” на том плану.

“Физички су они много јаки, то је Немачка, за њих је то на првом месту. Види се да целу утакмицу могу да трче без проблема, то је сигурно њихова највећа снага. Ако будемо ушли у меч сконцентрисани сто одсто, моћи ћемо да им парирамо. Сигуран сам да ћемо одиграти велику утакмицу”, нагласио је Кузмановић.

У мечу против Немачке, очекује се да селектор Антић направи одређене промене у тиму и тактици. Луковић, који због црвеног картона неће бити у екипи, највероватније ће заменити Невен Суботић и то ће бити једина принудна измена.

Уместо Милијаша утакмицу би требао да почне Здравко Кузмановић, коме би селектор пружио шансу да се искупи за направљени једанаестерац у првом мечу. Велика дилема за Антића је и кога ставити на позицију левог бека, Коларова или Обрадовића.

Велике су шансе да утакмицу почнемо са једним класичним нападачем и пет фудбалера у средини, од којих би бар један играо као полушпиц, у том случају може се очекивати да на терену видимо и Гојка Качара.

На тај начин “орлови” би покушали да успоставе равнотежу на овом делу терена и отежају “панцерима” брзу транзицију лопте.

Качар, Кузмановић и Суботић наступају у немачкој Бундеслиги, што може итекако користити репрезентацији Србије. Пантелић је годинама играо за Херту, а Зоран Тошић је претходних шест месеци провео у Келну, где је играо са Лукасом Подолским.

Када су изабраници Јоакима Лева у питању, екипа је против Аустралије демонстрирала силовитост и показала свима да, и без повређених звезда, представљају једног од фаворита на Мундијалу.

Лакоћа којом су стварали шансе, креативност, брзина и дисциплина просто су показали сву лепоту фудбала. Јавност која није била одушевљена њиховим припремним утакмицама сада се куне у Лева и његове момке.

Против Србије, “панцери” су традиционално апсолутни фаворити. Док је за нас предстојећи меч историјски, за Немце је то само један од многих на Мундијалу. Иако у утакмицу улазе са много мање притиска него ми, “панцере” увек одликује велика ментална снага.

Међутим, Јоаким Лев је поручио својим играчима да га само победа занима и ништа мање од тога. Бастијан Швајнштајгер се опоравио, па је за очекивати да ће од првог минута командовати везним редом “панцера”.

Опасност по гол своје репрезентације, “панцери” опасности виде у Николи Жигићу, па је високи Мертесакер задужен да чува горостасног нападача “орлова”, јер је свега четири сантиметра нижи.

Остало је практично веома познато, напад ће водити препорођени Клосе, помоћ ће имати од капитена, и можда нјбољег играча у досадашњем делу турнира, Филипа Лама, док ће велики посао одрађивати разиграни Озил, Милер и Кедира.

Утакмица истине, историјски меч, тест карактера… Утакмица Србије и Немачке, свакако меч године, показаће да ли су “орлови” спремни за писање нових страница историје, или ће после другог меча на Мундијалу, спаковати кофере и кренути пут Србије.

SHARE

Оставите одговор