Trenutak istine za “orlove”. Nemci daju odgovor na pitanje da li su Antićevi momci spremni da pišu istoriju ili ne. Žigić ili Mertesaker, Stanković ili Ozil, Vidić ili Klose, Antić ili Lev…

U stilu američkih NBA trenera, Radomir Antić će polomiti olovku na dva dela i baciti u đubre onaj deo sa gumicom, jer mesta za grešku više nema. „Orlovi“ igraju svoje „finale“ na Mundijalu. Istorijski duel sa Nemcima daje odgovor na pitanje da li su Antićevi puleni dečaci ili muškarci.

Sve je poznato. U prethodnih nekoliko dana, mediji u Srbiji i Nemačkoj, razvili su mnogobrojne teorije, mogučnosti, računice… Ali, nema više mesta za kalkulacije. Srpsku reprezentaciju zanima samo pobeda i ništa drugo.

A to je, može se reći, „diplomski“ ispit za antićeve „studente“. Posle neočekivanog poraza od Gane, Stanković i drugovi moraju da se „vade“ protiv ekipe koja je do sada najviše pokazala na ovom Mundijalu.

Nemci su pošteno isprašili „kengure“ u prvom meču sa čak 4:0. Sasvim dobro se zna ko su Nemci i kako igraju. Legendarni engleski napadač Geri Liniker, jednom prilikom je rekao da je fudbal igra u kojoj učestvuju 22 igrača i u kojoj na kraju uvek pobede Nemci. Na „orlovima“ je da probaju da opovrgnu ovu, uglavnom tačnu tvrdnju.

Da je moglo teže nije, ali ovim, daleko težim putem krenuli su Antićevi momci, kada su protiv Gane, svojim greškama, uspeli sami sebe da savladaju. Ne treba biti preterano mudar da se zaključi da ako ponovimo igru iz prethodnog meča, protiv „pancera“ nemamo šta da tražimo.

Antićevi izabranici su uvereni da je nesrećan poraz na prvom meču Mundijala iza njih i da se ekipa podigla posle te utakmice.

Sam selektor „orlova“ uveren je da će ova ekipa tek sada pokazati svoje pravo lice, jer kako on kaže, „pravi šampioni pokazuju najbolje kada im je najteže“.

„Nemačka je reprezentadžija koja je po opštem utisku do sada najviše pokazala na Svetskom prvenstvu. U svakom slučaju imaćemo za protivnika ekipu koja imponuje i protiv koje moramo dati sve od sebe i više da bi izborili rezultat koji nam odgovara“, rekao je Antić.

Sa mišljenjem selektora saglasni su svi prvotimci „orlova“, koji su uvereni da će protiv „pancera“ cela ekipa prikazati maksimum.

„Nemci“ ruše Nemce?

Veliku snagu protivnika, „orlovi“ vide u njihovoj sjajnoj fizičkoj pripremljenosti. Jedan od tragičara iz prvog meča, Zdravko Kuzmanović, smatra da će njegovi saigrači morati dosta da se potrude da pariraju „pancerima“ na tom planu.

„Fizički su oni mnogo jaki, to je Nemačka, za njih je to na prvom mestu. Vidi se da celu utakmicu mogu da trče bez problema, to je sigurno njihova najveća snaga. Ako budemo ušli u meč skoncentrisani sto odsto, moći ćemo da im pariramo. Siguran sam da ćemo odigrati veliku utakmicu“, naglasio je Kuzmanović.

U meču protiv Nemačke, očekuje se da selektor Antić napravi određene promene u timu i taktici. Luković, koji zbog crvenog kartona neće biti u ekipi, najverovatnije će zameniti Neven Subotić i to će biti jedina prinudna izmena.

Umesto Milijaša utakmicu bi trebao da počne Zdravko Kuzmanović, kome bi selektor pružio šansu da se iskupi za napravljeni jedanaesterac u prvom meču. Velika dilema za Antića je i koga staviti na poziciju levog beka, Kolarova ili Obradovića.

Velike su šanse da utakmicu počnemo sa jednim klasičnim napadačem i pet fudbalera u sredini, od kojih bi bar jedan igrao kao polušpic, u tom slučaju može se očekivati da na terenu vidimo i Gojka Kačara.

Na taj način „orlovi“ bi pokušali da uspostave ravnotežu na ovom delu terena i otežaju „pancerima“ brzu tranziciju lopte.

Kačar, Kuzmanović i Subotić nastupaju u nemačkoj Bundesligi, što može itekako koristiti reprezentaciji Srbije. Pantelić je godinama igrao za Hertu, a Zoran Tošić je prethodnih šest meseci proveo u Kelnu, gde je igrao sa Lukasom Podolskim.

Kada su izabranici Joakima Leva u pitanju, ekipa je protiv Australije demonstrirala silovitost i pokazala svima da, i bez povređenih zvezda, predstavljaju jednog od favorita na Mundijalu.

Lakoća kojom su stvarali šanse, kreativnost, brzina i disciplina prosto su pokazali svu lepotu fudbala. Javnost koja nije bila oduševljena njihovim pripremnim utakmicama sada se kune u Leva i njegove momke.

Protiv Srbije, „panceri“ su tradicionalno apsolutni favoriti. Dok je za nas predstojeći meč istorijski, za Nemce je to samo jedan od mnogih na Mundijalu. Iako u utakmicu ulaze sa mnogo manje pritiska nego mi, „pancere“ uvek odlikuje velika mentalna snaga.

Međutim, Joakim Lev je poručio svojim igračima da ga samo pobeda zanima i ništa manje od toga. Bastijan Švajnštajger se oporavio, pa je za očekivati da će od prvog minuta komandovati veznim redom „pancera“.

Opasnost po gol svoje reprezentacije, „panceri“ opasnosti vide u Nikoli Žigiću, pa je visoki Mertesaker zadužen da čuva gorostasnog napadača „orlova“, jer je svega četiri santimetra niži.

Ostalo je praktično veoma poznato, napad će voditi preporođeni Klose, pomoć će imati od kapitena, i možda njboljeg igrača u dosadašnjem delu turnira, Filipa Lama, dok će veliki posao odrađivati razigrani Ozil, Miler i Kedira.

Utakmica istine, istorijski meč, test karaktera… Utakmica Srbije i Nemačke, svakako meč godine, pokazaće da li su „orlovi“ spremni za pisanje novih stranica istorije, ili će posle drugog meča na Mundijalu, spakovati kofere i krenuti put Srbije.

Ostavi poruku