SHARE

Од судара неког великог небеског тела са Земљом пре 4,6 милијарди година, настао је Земљин сателит Месец, тврде стручњаци НАСА.

Научници сматрају да је Месец, наш једини природни сателит, настао после великог судара који се у далекој прошлости догодио нашој планети.

Стручњаци америчке Агенције за свемирска истраживања (НАСА) истичу да се феномен догодио пре 4,6 милијарди година, када се један објекат величине Марса сударио са тада још “младом” Земљом, у том тренутку старом “свега” 50 милиона година и не тако чврстом као данас.

Највећа колизија у историји је довела до стварања облака камења “распршеног” око наше планете који се поставио у орбиту. Облак се временом охладио, а камење у њему се сакупило и формирало оно што данас зовемо Месецом.

У НАСА наглашавају да је удар био толико јак да је довео до ослобађања топлоте и енергије од којих је настао океан магме који је садржао воду. По мишљењу научника америчке свемирске агенције, вода је испарила у вулканским ерупцијама, а магма је хладећи се формирала слој камења испод коре.

Научници су закључили да на Месецу има много више воде него што се веровало, али да се она налази дубоко испод његове површине, пренели су страни медији.

SHARE

Оставите одговор