Od sudara nekog velikog nebeskog tela sa Zemljom pre 4,6 milijardi godina, nastao je Zemljin satelit Mesec, tvrde stručnjaci NASA.

Naučnici smatraju da je Mesec, naš jedini prirodni satelit, nastao posle velikog sudara koji se u dalekoj prošlosti dogodio našoj planeti.

Stručnjaci američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) ističu da se fenomen dogodio pre 4,6 milijardi godina, kada se jedan objekat veličine Marsa sudario sa tada još „mladom“ Zemljom, u tom trenutku starom „svega“ 50 miliona godina i ne tako čvrstom kao danas.

Najveća kolizija u istoriji je dovela do stvaranja oblaka kamenja „raspršenog“ oko naše planete koji se postavio u orbitu. Oblak se vremenom ohladio, a kamenje u njemu se sakupilo i formiralo ono što danas zovemo Mesecom.

U NASA naglašavaju da je udar bio toliko jak da je doveo do oslobađanja toplote i energije od kojih je nastao okean magme koji je sadržao vodu. Po mišljenju naučnika američke svemirske agencije, voda je isparila u vulkanskim erupcijama, a magma je hladeći se formirala sloj kamenja ispod kore.

Naučnici su zaključili da na Mesecu ima mnogo više vode nego što se verovalo, ali da se ona nalazi duboko ispod njegove površine, preneli su strani mediji.

Ostavi poruku