Lideri EU su na samitu napravili prvi korak prema jačanju budžetske discipline unutar briselske organizacije zemalja, pa će od naredne godine, svakog proljeća sve članice Unije davati jedna drugoj na uvid i raspravu svoje državne budžete, koji će nakon toga usvajati nacionalni parlamenti.

Ovaj korak napravljen je u smjeru jačanja stabilnosti evra, a ova kolegijalna rasprava trebala bi da spriječi pojedine zemlje da se previše zadužuju ili da imaju prevelike budžetske deficite, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Proljetni savjet održavaće se između svih članica, a ne samo onih koji su prihvatili evro kao valutu.

Kolegijalni pregled blagajni imaće jasnu osnovu – gledaće se da li se poštuju mastrihtska pravila o dozvoljenom deficitu, dugu i inflaciji.

Biće uvedene i kazne za prekršioce u vidu suspenzije korištenja nekih evropskih fondova.

Ovo je samo generalna slika, a cijelu konstrukciju će do okobra pripremiti predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

S ciljem da se pojača povjerenje u evropski finansijski sistem odlučeno je da se od banaka zatraži veća transparentnost, odnosno da banke objave podatke iz kojih će se moći ustanoviti jesu li solventne.

Ovo je specijalno važno zbog toga jer EU želi pokazati da su španske banke zdrave, a ne slabe, kako se već neko vrijeme spekuliše u medijima.

Odbijen je francusko-njemački prijedlog da se zemljama prekršiocima pravila o deficitu ili dugu, suspenduje pravo glasa u odlukama u evrozoni.

Lideri su odbili prijedlog Francuske da zemlje evrozone osnuju svoj specijalni sekretarijat koji bi ih slijedio u finansijskim i ekonomskim pitanjima. Ovaj Sarkozijev prijedlog „srušila“ je njemački kancelar Angela Merkel.

Samit lidera EU u Briselu bio je posvećen pitanjima bolje usaglašenosti ekonomskih politika evropskog bloka i uvođenja strožih kazni za članice koje u dužem periodu zabilježe visok budžetski deficit.

Ostavi poruku