Лидери ЕУ су на самиту направили први корак према јачању буџетске дисциплине унутар бриселске организације земаља, па ће од наредне године, сваког прољећа све чланице Уније давати једна другој на увид и расправу своје државне буџете, који ће након тога усвајати национални парламенти.

Овај корак направљен је у смјеру јачања стабилности евра, а ова колегијална расправа требала би да спријечи поједине земље да се превише задужују или да имају превелике буџетске дефиците, јавља дописник Срне из Брисела.

Прољетни савјет одржаваће се између свих чланица, а не само оних који су прихватили евро као валуту.

Колегијални преглед благајни имаће јасну основу – гледаће се да ли се поштују мастрихтска правила о дозвољеном дефициту, дугу и инфлацији.

Биће уведене и казне за прекршиоце у виду суспензије кориштења неких европских фондова.

Ово је само генерална слика, а цијелу конструкцију ће до окобра припремити предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

С циљем да се појача повјерење у европски финансијски систем одлучено је да се од банака затражи већа транспарентност, односно да банке објаве податке из којих ће се моћи установити јесу ли солвентне.

Ово је специјално важно због тога јер ЕУ жели показати да су шпанске банке здраве, а не слабе, како се већ неко вријеме спекулише у медијима.

Одбијен је француско-њемачки приједлог да се земљама прекршиоцима правила о дефициту или дугу, суспендује право гласа у одлукама у еврозони.

Лидери су одбили приједлог Француске да земље еврозоне оснују свој специјални секретаријат који би их слиједио у финансијским и економским питањима. Овај Саркозијев приједлог „срушила“ је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Самит лидера ЕУ у Бриселу био је посвећен питањима боље усаглашености економских политика европског блока и увођења строжих казни за чланице које у дужем периоду забиљеже висок буџетски дефицит.

Leave a Reply