Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najvažniji prioritet tužilaštva Haškog tribunala, izjavio je u Njujorku glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Podnoseći redovni polugodišnji izvještaj na sjednici Savjeta bezbjednosti UN Bramerc je rekao da je neophodno da Srbija pojača napore za nalaženje i hapšenje Mladića i Hadžića.

On je konstatovao da je Srbija u proteklih šest mjeseci nastavila da sarađuje sa Tužilaštvom u omogućavanju pristupa dokumentima, svjedocima i arhivama i da u tom domenu saradnje „sada nema otvorenih pitanja“.

Bramerc je izjavio je da su u proteklih šest mjeseci vlasti Srbije nastavile sa operativnim aktivnostima za hapšenje Mladića i Hadžića, ali da su one dale „par opipljivijih rezultata“.

Stoga je neophodno da Beograd razmotri sadašnji način potrage, proširi istragu i pojača napore da se Mladić nađe i uhapsi.

„Hapšenje bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najviši prioritet Tužilaštva. Od mog poslednjeg izvještaja, operativne službe u Srbiji nastavile su napore u potrazi za bjeguncima. Ti napori, međutim, dali su do sada tek par opipljivijih rezultata. Mi stoga snažno vjerujemo da sadašnja operativna strategija Srbije mora biti ponovo razmotrena“, naznačio je Bramerc.

On je podvukao da je „nedavno zatražio od srpskih vlasti da osnaže napore u potrazi tako što će proširiti istragu, pojačati operacije pretraživanja i povećati svoje operativne kapacitete“.

„Odlučna i pojačana akcija operativnih službi i političkih vlasti je od ključne važnosti za postizanje hapšenja dvojice bjegunaca“, naglasio je Bramerc.

Tužilac je kazao i da su srpske vlasti zaplijenile i u Hag dostavile obimne ratne bilješke generala Mladića, koje će biti upotrebljene kao dokazni materijal u tekućim suđenjima.

Bramerc je istakao da podrška EU u obezbjeđivanju saradnje država sa Tribunalom daje rezultate.

Ocjenivši da je nedavna presuda oficirima Vojske Republike Srpske /VRS/ , kojom je potvrđen genocid u Srebrenici, „kamen međaš“ u praksi Tužilaštva i Tribunala, Bramerc je istakao da je ta presuda ponovo ukazala na „hitnu neophodnost“ da Mladić bude uhapšen.

Presudom kojom su oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni na doživotni zatvor zbog genocida nad srebreničkim Muslimanima, utvrdila je da su oni i drugi „radili po naređenjima drugih optuženih, poput Ratka Mladića, koji je još na slobodi“, rekao je Bramerc.

On je o saradnji Srbije ove nedjelje izvjestio i Savjet ministara EU, nakon čega su ministri odobrili početak         ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Ostavi poruku