SHARE

Хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића остаје најважнији приоритет тужилаштва Хашког трибунала, изјавио је у Њујорку главни хашки тужилац Серж Брамерц.

Подносећи редовни полугодишњи извјештај на сједници Савјета безбједности УН Брамерц је рекао да је неопходно да Србија појача напоре за налажење и хапшење Младића и Хаџића.

Он је констатовао да је Србија у протеклих шест мјесеци наставила да сарађује са Тужилаштвом у омогућавању приступа документима, свједоцима и архивама и да у том домену сарадње “сада нема отворених питања”.

Брамерц је изјавио је да су у протеклих шест мјесеци власти Србије наставиле са оперативним активностима за хапшење Младића и Хаџића, али да су оне дале “пар опипљивијих резултата”.

Стога је неопходно да Београд размотри садашњи начин потраге, прошири истрагу и појача напоре да се Младић нађе и ухапси.

“Хапшење бјегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића остаје највиши приоритет Тужилаштва. Од мог последњег извјештаја, оперативне службе у Србији наставиле су напоре у потрази за бјегунцима. Ти напори, међутим, дали су до сада тек пар опипљивијих резултата. Ми стога снажно вјерујемо да садашња оперативна стратегија Србије мора бити поново размотрена”, назначио је Брамерц.

Он је подвукао да је “недавно затражио од српских власти да оснаже напоре у потрази тако што ће проширити истрагу, појачати операције претраживања и повећати своје оперативне капацитете”.

“Одлучна и појачана акција оперативних служби и политичких власти је од кључне важности за постизање хапшења двојице бјегунаца”, нагласио је Брамерц.

Тужилац је казао и да су српске власти заплијениле и у Хаг доставиле обимне ратне биљешке генерала Младића, које ће бити употребљене као доказни материјал у текућим суђењима.

Брамерц је истакао да подршка ЕУ у обезбјеђивању сарадње држава са Трибуналом даје резултате.

Оцјенивши да је недавна пресуда официрима Војске Републике Српске /ВРС/ , којом је потврђен геноцид у Сребреници, “камен међаш” у пракси Тужилаштва и Трибунала, Брамерц је истакао да је та пресуда поново указала на “хитну неопходност” да Младић буде ухапшен.

Пресудом којом су официри ВРС Вујадин Поповић и Љубиша Беара осуђени на доживотни затвор због геноцида над сребреничким Муслиманима, утврдила је да су они и други “радили по наређењима других оптужених, попут Ратка Младића, који је још на слободи”, рекао је Брамерц.

Он је о сарадњи Србије ове недјеље извјестио и Савјет министара ЕУ, након чега су министри одобрили почетак         ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

SHARE

Оставите одговор