Насловна Вијести Српски тужилац очекује изручење Ганића

Српски тужилац очекује изручење Ганића

2

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић очекује да ће британски суд изаћи у сусрет Србији која тражи изручење члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, који је прије неколико мјесеци ухапшен у Лондону, а терети се за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Вукчевић је подсјетио да је током недавне посјете Лондону доставио британским тужиоцима документе у вези са тим случајем, истичући да су они били задовољни информацијама.

„То је врло коректна сарадња и они су врло задовољни документацијом, односно доказима које смо им доставили“, рекао је Вукчевић данас новинарима у паузи регионалног скупа тужилаца у Београду.

Он је подсјетио да ће у Лондону од 5. до 9. јула бити одржано главно рочиште по захтјеву Србије за екстрадицију Ганића.

Ганић је 1. марта ухапшен на лондонском аеродрому Хитроу по потјерници српског Интерпола, а десет дана касније пуштен је из екстрадиционог притвора уз кауцију од 300.000 фунти и забрану напуштања Велике Британије до одлуке суда о његовој екстрадицији.

Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због основане сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици. У злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено.

Говорећи о захтјеву породице Ратка Младића да генерал Младић буде проглашен мртвим, Вукчевић је рекао да то неће спријечити Акциони тим да и даље активно трага за њим.

„То је њихово /породице Младић/ право, али Акциони тим и даље наставља потрагу“, рекао је Вукчевић, који није желио да коментарише доказе адвоката породице Младић којима се тврди да је генерал мртав.

Адвокат Милош Шаљић јуче је у име породице Ратка Младића поднио Првом основном суду у Београду захтјев да мртвим прогласи Младића, за којим трага Хашки трибунал. Шаљић је рекао да од фебруара 2003. године нема никаквог трага да се Ратко Младић налази у животу, а да је у међувремену породица трпјела огромне притиске.

2 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version