Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević očekuje da će britanski sud izaći u susret Srbiji koja traži izručenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je prije nekoliko mjeseci uhapšen u Londonu, a tereti se za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Vukčević je podsjetio da je tokom nedavne posjete Londonu dostavio britanskim tužiocima dokumente u vezi sa tim slučajem, ističući da su oni bili zadovoljni informacijama.

„To je vrlo korektna saradnja i oni su vrlo zadovoljni dokumentacijom, odnosno dokazima koje smo im dostavili“, rekao je Vukčević danas novinarima u pauzi regionalnog skupa tužilaca u Beogradu.

On je podsjetio da će u Londonu od 5. do 9. jula biti održano glavno ročište po zahtjevu Srbije za ekstradiciju Ganića.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po potjernici srpskog Interpola, a deset dana kasnije pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 funti i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici. U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno.

Govoreći o zahtjevu porodice Ratka Mladića da general Mladić bude proglašen mrtvim, Vukčević je rekao da to neće spriječiti Akcioni tim da i dalje aktivno traga za njim.

„To je njihovo /porodice Mladić/ pravo, ali Akcioni tim i dalje nastavlja potragu“, rekao je Vukčević, koji nije želio da komentariše dokaze advokata porodice Mladić kojima se tvrdi da je general mrtav.

Advokat Miloš Šaljić juče je u ime porodice Ratka Mladića podnio Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtjev da mrtvim proglasi Mladića, za kojim traga Haški tribunal. Šaljić je rekao da od februara 2003. godine nema nikakvog traga da se Ratko Mladić nalazi u životu, a da je u međuvremenu porodica trpjela ogromne pritiske.

Ostavi poruku