SHARE

Припадник Оружаних снага БиХ Мирсад Салкић данас ће стићи у БиХ у пратњи амбасадора БиХ у Београду Борише Арнаута, након што га је ослободио београдски суд, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића.

У саопштењу се наводи да Силајџић поздравља координисане потезе министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја и Арнаута, који су данас као разултат имали ослобађање Салкића из затвора у Београду.

Из Силајџићевог кабинета наглашавају да су инсистирали на хитном ослобађању Салкића, “јер је бесправно ухапшен за наводни финансијски прекршај на територији Хрватске, над којим Србија не може имати надлежност”.

Салкићево пуштање на слобoду поздравио је и министар безбједности БиХ Садик Ахметовић који је истакао да успостављање боље сарадње државних институција БиХ са земљама у окружењу може допринијети обезбјеђивању безбједности, како за грађане БиХ тако и за грађане сусједних земаља.

Окружни суд у Београду ослободио је данас Салкића, кога је гранична служба Србије ухапсила у суботу, 12. јуна, на граничном прелазу између Србије и Хрватске.

Амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут изјавио је Срни да га је Тужилаштво Србије за ратне злочине обавијестило да је Салкић ослобођен оптужби за ратне злочине и да се ради на потребној документацији како би отпутовао у Сарајево.

Некадашње Војно тужилаштво тадашње СФР Југославије у Загребу оптужило је Салкића за отуђење оружаних средстава за борбу, двије пушке и нешто пиштоља 1991. године у Хрватској, те је правосуђе Србије 2005. године по том основу за њим расписало потјерницу.

SHARE

Оставите одговор