Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirsad Salkić danas će stići u BiH u pratnji ambasadora BiH u Beogradu Boriše Arnauta, nakon što ga je oslobodio beogradski sud, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U saopštenju se navodi da Silajdžić pozdravlja koordinisane poteze ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja i Arnauta, koji su danas kao razultat imali oslobađanje Salkića iz zatvora u Beogradu.

Iz Silajdžićevog kabineta naglašavaju da su insistirali na hitnom oslobađanju Salkića, „jer je bespravno uhapšen za navodni finansijski prekršaj na teritoriji Hrvatske, nad kojim Srbija ne može imati nadležnost“.

Salkićevo puštanje na slobodu pozdravio je i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović koji je istakao da uspostavljanje bolje saradnje državnih institucija BiH sa zemljama u okruženju može doprinijeti obezbjeđivanju bezbjednosti, kako za građane BiH tako i za građane susjednih zemalja.

Okružni sud u Beogradu oslobodio je danas Salkića, koga je granična služba Srbije uhapsila u subotu, 12. juna, na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske.

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut izjavio je Srni da ga je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine obavijestilo da je Salkić oslobođen optužbi za ratne zločine i da se radi na potrebnoj dokumentaciji kako bi otputovao u Sarajevo.

Nekadašnje Vojno tužilaštvo tadašnje SFR Jugoslavije u Zagrebu optužilo je Salkića za otuđenje oružanih sredstava za borbu, dvije puške i nešto pištolja 1991. godine u Hrvatskoj, te je pravosuđe Srbije 2005. godine po tom osnovu za njim raspisalo potjernicu.

Ostavi poruku