Управа Јавног предузећа авио-компаније „Скај Српска“ сачинила је оперативни план љетног реда летења, који је заснован на очекиваном повећању захтјева за путовања са аеродрома Бањалука након што у другој половини ове године ступе на снагу одлуке земаља чланица ЕУ о укидања визног режима за БиХ.

Оперативни план, који је у складу са трогодишњим планом пословања овог предузећа, узео је у обзир и планирану набавку два нова авиона, чије увођење у саобраћај се може очекивати у наредној години.

У саопштењу из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске (РС) се процјењује да су садашње потребе тржишта за комерцијалном ваздушним превозом са аеродрома Бањалука око 60 000 путника на годишњем нивоу у условима визног режима, те да постојеће комерцијалне услуге ваздушног саобраћаја са овог аеродрома не задовољавају потребе постојећег домаћег и страног тржишта.

Све прикупљене информације, као и све досадашње одлуке Владе РС о развоју домаћег авио-превозника, основано оправдавају захтјеве да нова домаћа авио-компанија треба да покрене своје операције према планираним дестинацијама и прије либерализације визног режима, и то у току љетног реда летења ове године, наводи се у саопштењу.

Након пословних преговора у последњих годину дана са представницима авио-компанија југоисточне Европе, Управа „Скај Српске“ закључила је да постоје врло повољни предуслови за сарадњу једино са авио-компанијом „Адрија Ервејс“ из Љубљане, која је пуноправна чланица мреже „Стар алајнс“ (Star Alliance), са којом је јуче у Бањалуци потписан Меморандум о разумијевању о дугорочној пословно-техничкој сарадњи.

Leave a Reply