SHARE

Чињеница да је Педи Ешдаун, бивши високи представник у БиХ, као припадник краљичине војске учестовао у масакру над ненаоружаним Ирцима у Дерију, најбоље објашњава његову осионост коју је неријетко показивао у БиХ, пише бањалучки дневник “Фокус” у сутрашњем издању.

Лист наводи да ово потврђује да је БиХ “добро прошла, с обзиром на то каквог је `дипломату` имала за вратом”.

“Фокус” напомиње да се британски премијер Давид Камерон недавно извинио за догађаје 1972. године у Сјеверној Ирској познате као “Крвава недјеља”, чиме је Ешдаун већ добио својеврсну казну за злочине из прошлости, што може очекивати и за дјеловање у БиХ с обзиром на то да је Влада Републике Српске (РС) раније најавила тужбу против њега пред британским правосуђем због правног насиља које је проводио као високи представник у БиХ.

Члан Експетског тима за борбу против тероризма и организованог криминала југоисточне Европе Домагој Маргетић каже да Ешдаун чак и не скрива да је учестововао у догађајима у Дерију у Сјеверној Ирској.

“Он је учестовао у тој војној акцији. Касније је био официр обавјештајне службе МИ6. Прије неколико година објављен је тајни попис британских обавјештајаца по свијету, на којем је био Ешдаун, као један од врхунских оперативаца МИ6. Током задњих 15 година давао је различите изјаве британским медијима, отворено говорећи о учешћу у војним операцијама у Сјеверној Ирској”, навео је Маргетић и додао да Ешдауново анагажовање на Балкану повлачи за собом бројне контроверзе.

Маргетић истиче да је Ешдаун био интерпретатор преговора Слободана Милошевића и Фрање Туђмана о подјели БиХ, сматрајући себе кључним свједоком тих преговора.

Он наводи да је Ешдаун као високи представник у БиХ направио највећу штету у односима између грађана, јер је бошњачки политички врх амнестирао за злочине над Србима и Хрватима, те да је само једне стране правио жртву, док је друге двије сврставао међу починиоце злочина.

Немања Васић, функционер кога је поред стотину других званичника и политичара из РС смијенио Ешдаун, каже да нерадо прича о протеклим годинама и да има срећу што није прошао као Јеремија Старовлах, који је настрадао у упаду Нато снага у његову кућу.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић истиче да је СНСД небројено пута упозоравао да представници међународне заједнице који су долазили у БиХ имају упитне биографије.

Предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић, с друге стране, сматра да арогантан однос према представницима међународне заједнице потврђује комплексе унутар БиХ, који су доказ чињенице да нисмо спремни да се бавимо сами собом.         “За почетак, потребно нам је више поштовања унутар БиХ, па онда и према представницима међународне заједнице”, истиче Шехић.

SHARE

Оставите одговор