SHARE

Најмање 19 лица погинуло је у поплавама које су захватиле југозапада Француске, изјавили су данас званичници. Према ријечима званичника, неколико лица води се као нестало након што су јаке кишне падавине 15. јуна захватиле планине изнад региона Азурне обале.

Неколико градова у региону Вар је, такође поплављено. Око 2 000 спасилаца ангажовано је у угроженим регионима око града Драгињана недалеко од обале Средоземног мора.

Француска Метеоролошка служба “Метео Франс” саопштила је данас да је од 15. јуна пало 40 центиметара кише или 400 литара по метру квадратном. Метеоролози су истакли да су ово најтеже поплаве у овом региону од 1827. године.

Ниво воде је у благом паду у Драгуињану, мада киша и даље пада у оближњим мјестима Рокебрун и Фрејус.

“Никада нисмо видјели оволику количину воде у јуну”, рекао је Патрик Галои из “Метео Франса” француским медијима.

Најмање 1 000 људи морало је напусти своје куће и ноћ проведе у школама или другим привременим смјештајима, док се претпоставља да је око 175 000 домаћинстава остало без електричне енергије.

Спасиоци су пребацили 436 затвореника из затвора у Драгуињану јер су два спрата поплављена.

Силина бујице носила је аутомобиле и друга возила по улицама Драгуињана.

“Јутрос смо видјели да је централни дио града уништен. Објекти су оштећени у ударима преврнутих аутомобила,које је носила бујица, урушени су путеви и поплављене куће”, рекла Корин Орзечовски, која предводи операције екипа за ванредне ситуације.

Према извјештајима медија, многи су погинули када их је невријеме захватило док су били у аутомобилима.

Жељезнички и ваздушни саобраћај су отежани, док је око 300 путника брзог воза на линији између Нице и Лила остало блокирано у вагонима због поплаве.

Жељезничка линија између Тулона и Фрејуса затворена је до даљег.

Француски предсједник Никола Саркози упутио је изразе саучешћа породицама жртава и поручио је да ће бити учињено све што је могуће да помоћ непрестано пристиже угроженима и да ће бити пронађени они који се воде као нестали.

Он је најавио да ће погођену област посјетити почетком идуће седмице.

[slideshow id=9]

SHARE

Оставите одговор