Насловна Вијести Изручење Калинића након потписивања међудржавног уговора

Изручење Калинића након потписивања међудржавног уговора

1

Шеф хрватског Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала /УСКОК/ Динко Цвитан рекао је да не може да говори о томе шта је хрватској полицији рекао Сретко Калинић и додао да ће његово изручење бити могуће онда када буде потписан међудржавни уговор између Србије и Хрватске.

„Ја вјерујем да ће бити брзо потписан“, рекао је новинарима Цвитан, који у Београду учествује на регионалном скупу тужилаца посвећеном борби против корупције.

Он је рекао да има неке информације за специјалног тужиоца Србије, али да не може о томе говорити.

„Хрватска полиција сарађује са полицијом Србије. Ради интензивно криминалистичку обраду и расвјетљавају се поједине околности везано за убиства како у Србији, Шпанији, тако и у Хрватској“, додао је он.

Цвитан је рекао да хрватска полиција има релевантна сазнања чију су помоћ имали Земунци у Хрватској и да ће та сазнања пренијети својим српским колегама.

Цвитан такође није желио да каже да ли је тачно да је Калинић рекао да је учествовао у убиствима Земунаца Нинослава Константиновића и Милана Јуришића, додајући да га спречава законска обавеза чувања тајне.

Он је рекао да је неспорно да се српска и хрватска криминогена средина помажу и да су у контактима.

„Управо на томе интензивно ради полиција и обавјештајне службе у Хрватској, у сарадњи са Србијом“, рекао је он.

Цвитан је подсјетио да је јуче Сабор Хрватске усвојио измјене Устава, којим се омогућава изручење хрватских држављана и на основу чега ће бити могуће изручење и Сретка Калинића, који је хрватски држављанин.

„Изручење хрватских држављана биће могуће на основу међудржавних споразума. Када дође до потписивања таквог споразума, а ја вјерујем да ће доћи са Србијом, тада ће у том тренутку бити испуњене све законске претпоставке за његово изручење“, додао је он.

Цвитан је рекао да се ради на хапшењу хрватске мафије која је помагала земунском клану и прукупљају се докази.

Он је додао да полиције Хрватске и Србије раде и на расвјетљавању случаја криминалног клана Шарић.

1 КОМЕНТАР

Ostavi poruku

Exit mobile version