Šef hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/ Dinko Cvitan rekao je da ne može da govori o tome šta je hrvatskoj policiji rekao Sretko Kalinić i dodao da će njegovo izručenje biti moguće onda kada bude potpisan međudržavni ugovor između Srbije i Hrvatske.

„Ja vjerujem da će biti brzo potpisan“, rekao je novinarima Cvitan, koji u Beogradu učestvuje na regionalnom skupu tužilaca posvećenom borbi protiv korupcije.

On je rekao da ima neke informacije za specijalnog tužioca Srbije, ali da ne može o tome govoriti.

„Hrvatska policija sarađuje sa policijom Srbije. Radi intenzivno kriminalističku obradu i rasvjetljavaju se pojedine okolnosti vezano za ubistva kako u Srbiji, Španiji, tako i u Hrvatskoj“, dodao je on.

Cvitan je rekao da hrvatska policija ima relevantna saznanja čiju su pomoć imali Zemunci u Hrvatskoj i da će ta saznanja prenijeti svojim srpskim kolegama.

Cvitan takođe nije želio da kaže da li je tačno da je Kalinić rekao da je učestvovao u ubistvima Zemunaca Ninoslava Konstantinovića i Milana Jurišića, dodajući da ga sprečava zakonska obaveza čuvanja tajne.

On je rekao da je nesporno da se srpska i hrvatska kriminogena sredina pomažu i da su u kontaktima.

„Upravo na tome intenzivno radi policija i obavještajne službe u Hrvatskoj, u saradnji sa Srbijom“, rekao je on.

Cvitan je podsjetio da je juče Sabor Hrvatske usvojio izmjene Ustava, kojim se omogućava izručenje hrvatskih državljana i na osnovu čega će biti moguće izručenje i Sretka Kalinića, koji je hrvatski državljanin.

„Izručenje hrvatskih državljana biće moguće na osnovu međudržavnih sporazuma. Kada dođe do potpisivanja takvog sporazuma, a ja vjerujem da će doći sa Srbijom, tada će u tom trenutku biti ispunjene sve zakonske pretpostavke za njegovo izručenje“, dodao je on.

Cvitan je rekao da se radi na hapšenju hrvatske mafije koja je pomagala zemunskom klanu i prukupljaju se dokazi.

On je dodao da policije Hrvatske i Srbije rade i na rasvjetljavanju slučaja kriminalnog klana Šarić.

Ostavi poruku