Насловна Вијести Асад: Израелска влада „пироманска“

Асад: Израелска влада „пироманска“

0

Сиријски предсједник Башар ал Асад рекао је данас да је упад израелских командоса на конвој бродова, који су превозили хуманитарну помоћ у Појас Газе, повећао шансе за избијање рата на Блиском истоку.

Асад је за британски Би-Би-Си рекао да је Сирија радила на спречавању избијања регионалног рата, али је истакао да нема могућности за постизање мира са тренутном израелском администрацијом, коју је назвао „пироманском владом“.

Он је, такође, одбацио оптужбе да Дамаск наоружава милитанте из Хезболаха у Либану.

Израел, САД и Велика Британија изразили су убјеђење да Асад не само што наоружава Хезболах већ им и шаље веће, боље и прецизније наоружање него икад.

Према његовој оцијени, упад израелских командоса крајем протеклог мјесеца на конвој бродова имаће озбиљне посљедице.

Израел је успоставио истражну комисију која треба да утврди околности око упада али је прије тога одбацио приједлог УН о међународној истрази.

„Упад командоса уништио је сваку шансу за мир у блиској будућности. Углавно је то због тога што је тиме доказано да је и ова израелска администрација `пироманска` а мир се не може постићи са том врстом руководства“, рекао је Асад.

Израелски командоси су се крајем маја из хеликоптера ужадима спустили на бродове који су превозили хуманитарну помоћ у Појас Газе, при чему је погинуло девет турских држављана, међу којима је и један са двојним америчким држављанством.

Израел је саопштио да неће дозволити да ниједан брод дође до Појаса Газе због блокаде која је уведена како би се спријечило да оружје доспије на територију која је од 2007. године под контролом исламистичке организације Хамас.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version