Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je danas da je upad izraelskih komandosa na konvoj brodova, koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, povećao šanse za izbijanje rata na Bliskom istoku.

Asad je za britanski Bi-Bi-Si rekao da je Sirija radila na sprečavanju izbijanja regionalnog rata, ali je istakao da nema mogućnosti za postizanje mira sa trenutnom izraelskom administracijom, koju je nazvao „piromanskom vladom“.

On je, takođe, odbacio optužbe da Damask naoružava militante iz Hezbolaha u Libanu.

Izrael, SAD i Velika Britanija izrazili su ubjeđenje da Asad ne samo što naoružava Hezbolah već im i šalje veće, bolje i preciznije naoružanje nego ikad.

Prema njegovoj ocijeni, upad izraelskih komandosa krajem proteklog mjeseca na konvoj brodova imaće ozbiljne posljedice.

Izrael je uspostavio istražnu komisiju koja treba da utvrdi okolnosti oko upada ali je prije toga odbacio prijedlog UN o međunarodnoj istrazi.

„Upad komandosa uništio je svaku šansu za mir u bliskoj budućnosti. Uglavno je to zbog toga što je time dokazano da je i ova izraelska administracija `piromanska` a mir se ne može postići sa tom vrstom rukovodstva“, rekao je Asad.

Izraelski komandosi su se krajem maja iz helikoptera užadima spustili na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, pri čemu je poginulo devet turskih državljana, među kojima je i jedan sa dvojnim američkim državljanstvom.

Izrael je saopštio da neće dozvoliti da nijedan brod dođe do Pojasa Gaze zbog blokade koja je uvedena kako bi se spriječilo da oružje dospije na teritoriju koja je od 2007. godine pod kontrolom islamističke organizacije Hamas.

Ostavi poruku