Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку упутио је апел генералном секретару УН Бан Ки Муну да унесе накнадне исправке у извјештај свог претходника из 1999. године, у којем су наведене неутемељене тврдње и монструозне оптужбе на рачун Срба из БиХ у вези са ратним злочинима у Сребреници.

У том извјештају од 15. новембра 1999. године наведено је да се над муслиманским становништвом Сребренице јула 1995. године „десио ужасан масакр, након што је Сребреница пала под опсаду српских снага“, и да су описане „сцене незамисливог дивљаштва“.

У извјештају се наводи да је у доказима хашког тужилаштва описано „да је хиљаде људи убијено и закопано у масовне гробнице, да је стотине људи закопано живо, да су мушкарци и жене клани и сакаћени, дјеца убијана пред очима мајки, те да је дјед био присиљен да поједе јетру свог унука“.

Београдски Институт наводи да је темељно провјерио спорне тврдње из овог извјештаја и неспорно утврдио да су оне потпуно неосноване.

Утврђено је да је измишљен дјед који је присиљен да једе јетру свог унука, као и убијање дјеце пред очима мајки, сакаћење и клање мушкараца и жена, закопавање живих људи, те да је број погинулих мушкараца, бранилаца Сребренице, значајно увећан, а није још ни коначно утврђен.

Институт апелује на генералног секретара УН Бан Ки Муна да у интересу истине унесе накнадну исправку у овај извјештај у дијелу који спомиње ове неутемељене наводе и напомиње да ти наводи нису добили потврду у чињеницама ни након 15 година.

„Уколико то из било којег разлога није изводљиво, Институ тражи да Бан Ки Мун изда налог Секретаријату УН да третира ово обраћање Вама као документ УН и да га дистрибуише свим корисницима Извјештаја из 1999. године“, наводи се у апелу Института.

Институт наводи да су неутемељене тврдње безброј пута понављане у медијима и документима многих држава, као и да извјештај генералног секретара УН, иако обухвата период од 1993. до 1995. године, ниједном није поменуо српска страдањана подручју Сребренице.

Институ додаје да у том извјештају није нашла мјеста ни неспорна чињеница да је од 9 390 мјештана српске националности у општини Сребреница, послије муслиманских напада од маја 1992. до фебруара 1993. године, остало само њих 860, што у процентима износи девет одсто.

У извјештају генералног секретара се не помиње ни меморандум о злочинима над Србима у источној БиХ /Братунац, Скелани, Сребреница/ у периоду од априла 1992. до априла 1993. године, који је у јуну 1993. године предат надлежној служби Савјета безбједности УН.

Овај дио извјештаја генералног секретара УН из 1999. године био је преузет из изјаве Фуада Ријада, судије Хашког трибунала, која се налазила у саопштењу за штампу овог суда од 16. новембра 1995. године поводом проширења оптужнице против Радована Караџића и Ратка Младића.

Београдски институт је свој апел упутио и предсједнику генералне скупштине УН Али Абдусаламу Трекију и предсједавајућем Савјета безбједности УН Клоду Хелеру.

Генерални секретар УН од 1997. до 2006. године био је Кофи Анан.

Ostavi poruku