Naslovna Vijesti Zašto je za Gotovinu pjevala klapa Hrvatske ratne mornarice?

Zašto je za Gotovinu pjevala klapa Hrvatske ratne mornarice?

0

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović zatražio je od komandanta Glavnog štaba Hrvatske vojske generala Josipa Lucića službeni izvještaj o nastupu Klape „Sveti Juraj“ na splitskom koncertu podrške hrvatskim generalima optuženim i osuđenim za ratne zločine.

Koncert podrške hrvatskim generalima održan je u nedjelju, 13. juna, uz direktan prenos Hrvatske televizije, a ima indicija da bi se ta manifestacija mogla pretvoriti u diplomatski skandal s ozbiljnim posljedicama po Hrvatsku, javlja dopisnik Srne iz Zagreba.

Zbog toga predsjednik Josipović želi da zna da li je klapa „Sveti Juraj“, koja je u sastavu Hrvatske ratne mornarice, na koncertu na kojem se sakupljala financijska podrška optuženim generalima, nastupala bez znanja nadležnih ili uz njihovu saglasnost.

Hrvatski mediji pominju i neke visoke oficire koji su prisustvovali koncertu, te navode da su diplomatski krugovi u Zagrebu izražavali čuđenje odlukom HTV-a da u nedjelji presudnoj za nastavak hrvatskih pregovora sa EU emituje koncert namijenjen podršci generalima optuženim u Hagu i u Hrvatskoj.

Neke od zemalja EU upozoravaju Zagreb da je neprihvatljivo da hrvatske vlasti finansiraju odbranu optuženih generala u Hagu, prije svih Ante Gotovine.

Na koncertu je pružena podrška organizatora i generalu Mirku Norcu, koji je u Hrvatskoj prasvosnažno osuđen za ratne zločine.

Koncert podrške, na kojem je učestvovao i kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, mogao bi se protumačiti i kao subverzija pregovora sa EU, zbog čega je predsjednik Hrvatske zatražio o tome i mišljenje bezbjednosnih službi.

Hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač, kojima se sudi u Hagu, terete se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja Srba iz Krajine tokom i poslije operacije „Oluja“ u ljeto 1995. godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version