SHARE

Хрватски предсједник Иво Јосиповић затражио је од команданта Главног штаба Хрватске војске генерала Јосипа Луцића службени извјештај о наступу Клапе “Свети Јурај” на сплитском концерту подршке хрватским генералима оптуженим и осуђеним за ратне злочине.

Концерт подршке хрватским генералима одржан је у недјељу, 13. јуна, уз директан пренос Хрватске телевизије, а има индиција да би се та манифестација могла претворити у дипломатски скандал с озбиљним посљедицама по Хрватску, јавља дописник Срне из Загреба.

Због тога предсједник Јосиповић жели да зна да ли је клапа “Свети Јурај”, која је у саставу Хрватске ратне морнарице, на концерту на којем се сакупљала финанцијска подршка оптуженим генералима, наступала без знања надлежних или уз њихову сагласност.

Хрватски медији помињу и неке високе официре који су присуствовали концерту, те наводе да су дипломатски кругови у Загребу изражавали чуђење одлуком ХТВ-а да у недјељи пресудној за наставак хрватских преговора са ЕУ емитује концерт намијењен подршци генералима оптуженим у Хагу и у Хрватској.

Неке од земаља ЕУ упозоравају Загреб да је неприхватљиво да хрватске власти финансирају одбрану оптужених генерала у Хагу, прије свих Анте Готовине.

На концерту је пружена подршка организатора и генералу Мирку Норцу, који је у Хрватској прасвоснажно осуђен за ратне злочине.

Концерт подршке, на којем је учествовао и контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон, могао би се протумачити и као субверзија преговора са ЕУ, због чега је предсједник Хрватске затражио о томе и мишљење безбједносних служби.

Хрватски генерали Анте Готовина, Иван Чермак и Младен Маркач, којима се суди у Хагу, терете се за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем протјеривања Срба из Крајине током и послије операције “Олуја” у љето 1995. године.

SHARE

Оставите одговор