SHARE

Адвокат породице Ратка Младића поднео захтев да се најтраженији хашки бегунац прогласи мртвим. Породица убеђена да Младић није жив због лошег здравља и “непостојања информација о њему пуних седам година”, истакао адвокат Милош Шаљић.

Захтев да се Ратко Младић прогласи мртвим поднео је Првом основном суду у Београду адвокат породице Младић, Милош Шаљић.

“Нема законског рока у којем се тај захтев мора решити. То зависи од тога колико ће судији бити потребно времена да прибави доказе”, рекао је адвокат.

Шаљић је рекао да је породица убеђена да Младић више није жив, имајући у виду његово здравствено стање и чињеницу да “о њему нема никаквих информација пуних седам година”.

“Ради се о тешком болеснику који има више обољења, па су изгледи да је жив више него минимални, јер без лекарске неге он не би могао да опстане”, објаснио је Шаљић.

Адвокат је подсетио да о таквим захтевима суд одлучује на основу Закона о ванпарничном поступку и нагласио да је потребно испитати наведене услове, прибавити потребне доказе и извештаје од надлежних органа, а онда се о томе доноси одлука.

“Услови у којима би могао да живи, лоше здравствено стање и друге околности чине вероватним да он није жив”, објаснио је разлоге подношења захтева адвокат породице најтраженијег хашког бегунца.

Породица Ратка Младића подноси захтев да се он прогласи мртвим, како би регулисала нека имовинска права.

Игњатовић: ДНК или прописане методе

Шеф владине Канцеларије за сарадњу са Трибуналом Душан Игњатовић рекао је да породица хашког бегунца Ратка Младића има право да тражи да он буде проглашен мртвим, ако су испуњени правни услови, али то не би зауставило поступак који се води у Хашком трибуналу све до непобитног доказа да је то тачно.

Уколико би се, међутим, уз помоћ ДНК анализе и другим методама, утврдило да је Младић заиста мртав, поступак пред Трибуналом би био обустављен, као што је то учињено у случају Слободана Милошевића, рекао је Игњатовић.

“Мртав човек не може да буде изручен и не може да му се суди. У том случају та прича би била завршена, али би сарадња са Трибуналом остала све док тај суд постоји”, објаснио је Игњатовић.

Када Трибунал престане да постоји, рекао је Игњатовић, остаће неко тело због потребе да се управља архивама и тело које би било надлежно за хашке осуђенике без обзира у којим затворима издржавају казну.

Према домаћим прописима, особа може бити проглашена мртвом уколико има више од 70 година и нема је најмање пет година, али под околностима које указују да особа више није у животу или је њен нестанак повезан са приородним катастрофама као што су поплаве, пожари, земљотреси, и нема је дуже од шест месеци након престанка те непогоде, навео је Игњатовић.

Игњатовић је нагласио да особа може да буде проглашена несталом у рату ако је нема годину дана након престанка ратних дејстава.

“Да ли ће суд у случају Ратка Младића применити неки од наведених разлога, остаје да се види”, нагласио је Игњатовић и додао да је усваком случају реч о “правној фикцији”, “јер ми не можемо знати да ли је неко лице мртво”.

“За Хашки трибунал то, на жалост, неће бити довољно јер Србија има обавезу и највећи интерес да се непобидно утврди да ли је Ратко Младић жив или није, а ако јесте он треба да буде ухапшен и предат правосудним органима”, рекао је Игњатовић.

SHARE

Оставите одговор