Advokat porodice Ratka Mladića podneo zahtev da se najtraženiji haški begunac proglasi mrtvim. Porodica ubeđena da Mladić nije živ zbog lošeg zdravlja i „nepostojanja informacija o njemu punih sedam godina“, istakao advokat Miloš Šaljić.

Zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim podneo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu advokat porodice Mladić, Miloš Šaljić.

„Nema zakonskog roka u kojem se taj zahtev mora rešiti. To zavisi od toga koliko će sudiji biti potrebno vremena da pribavi dokaze“, rekao je advokat.

Šaljić je rekao da je porodica ubeđena da Mladić više nije živ, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje i činjenicu da „o njemu nema nikakvih informacija punih sedam godina“.

„Radi se o teškom bolesniku koji ima više oboljenja, pa su izgledi da je živ više nego minimalni, jer bez lekarske nege on ne bi mogao da opstane“, objasnio je Šaljić.

Advokat je podsetio da o takvim zahtevima sud odlučuje na osnovu Zakona o vanparničnom postupku i naglasio da je potrebno ispitati navedene uslove, pribaviti potrebne dokaze i izveštaje od nadležnih organa, a onda se o tome donosi odluka.

„Uslovi u kojima bi mogao da živi, loše zdravstveno stanje i druge okolnosti čine verovatnim da on nije živ“, objasnio je razloge podnošenja zahteva advokat porodice najtraženijeg haškog begunca.

Porodica Ratka Mladića podnosi zahtev da se on proglasi mrtvim, kako bi regulisala neka imovinska prava.

Ignjatović: DNK ili propisane metode

Šef vladine Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da porodica haškog begunca Ratka Mladića ima pravo da traži da on bude proglašen mrtvim, ako su ispunjeni pravni uslovi, ali to ne bi zaustavilo postupak koji se vodi u Haškom tribunalu sve do nepobitnog dokaza da je to tačno.

Ukoliko bi se, međutim, uz pomoć DNK analize i drugim metodama, utvrdilo da je Mladić zaista mrtav, postupak pred Tribunalom bi bio obustavljen, kao što je to učinjeno u slučaju Slobodana Miloševića, rekao je Ignjatović.

„Mrtav čovek ne može da bude izručen i ne može da mu se sudi. U tom slučaju ta priča bi bila završena, ali bi saradnja sa Tribunalom ostala sve dok taj sud postoji“, objasnio je Ignjatović.

Kada Tribunal prestane da postoji, rekao je Ignjatović, ostaće neko telo zbog potrebe da se upravlja arhivama i telo koje bi bilo nadležno za haške osuđenike bez obzira u kojim zatvorima izdržavaju kaznu.

Prema domaćim propisima, osoba može biti proglašena mrtvom ukoliko ima više od 70 godina i nema je najmanje pet godina, ali pod okolnostima koje ukazuju da osoba više nije u životu ili je njen nestanak povezan sa priorodnim katastrofama kao što su poplave, požari, zemljotresi, i nema je duže od šest meseci nakon prestanka te nepogode, naveo je Ignjatović.

Ignjatović je naglasio da osoba može da bude proglašena nestalom u ratu ako je nema godinu dana nakon prestanka ratnih dejstava.

„Da li će sud u slučaju Ratka Mladića primeniti neki od navedenih razloga, ostaje da se vidi“, naglasio je Ignjatović i dodao da je usvakom slučaju reč o „pravnoj fikciji“, „jer mi ne možemo znati da li je neko lice mrtvo“.

„Za Haški tribunal to, na žalost, neće biti dovoljno jer Srbija ima obavezu i najveći interes da se nepobidno utvrdi da li je Ratko Mladić živ ili nije, a ako jeste on treba da bude uhapšen i predat pravosudnim organima“, rekao je Ignjatović.

Ostavi poruku