SHARE

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечарас у првом читању Приједлог закона о допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, чији је предлагач Клуб СДА.

СДА предлаже да се у овај закон угради одредба према којој би припадницима Оружаних снага БиХ – који су најмање двије године били припадници Војске Републике Српске (РС), Армије БиХ, ХВО-a, а којима због важећег закона не може бити продужена професионална војна служба – било омогућено пријевремено пензионисање.

По хитном поступку Представнички дом усвојио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, док Приједлог закона о измјени и допуни Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, посланика Мартина Рагужа, није имао већинску подршку.

Дом је усвојио закључак да реактивира Интерресорну радну групу Савјета министара, Парламентарне скупштине БиХ и Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, која ће припремити измјене овог закона, у складу са мишљењем Венецијанске комисије.

Због недовољне ентитетске већине из РС, Приједлог закона о промоцији малих и средњих предузећа и предузетништва у БиХ, у другом кругу гласања, није добио подршку у другом читању.

Представнички дом одбацио је иницијативу независног посланика Момчила Новаковића за уврштавање у дневни ред сједнице Дома тачке “Одговорност чланова Предсједништва БиХ за вођење спољне политике БиХ у свјетлу посљедњих изјава појединих чланова”.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Клуба СДП-а, оба у другом читању, такође нису имали ентитетску подршку из РС, те су упућени Колегијуму дома на усаглашање.

Приједлог закона о измјенама Закона о државној служби у институцијама БиХ чији је предлагач посланик Лазар Продановић, са негативним мишљењем Уставноправне комисије прослијеђен је Колегијуму Дома на даље усаглашавање.

Представнички дом није прихватио негативни извјештај Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједоносне агенције БиХ о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података, те је он враћен овој комисији на поновно разматрање.

На приједлог Уставноправне комисије дома, уз образложење да постоји потреба за разматрањем накнадно уложених амандмана, за сљедећу сједницу одгођено је изјашњавање о Приједлогу закона о ауторским и сродним правима и Приједлогу закона о колективном остваривању ауторских и сродних права, у другом читању.

Посланици су усвојили Информацију о стању безбједности у БиХ у 2009. години Министарства безбједности БиХ, као и Извјештај о провођењу закона у надлежности ЦИК-а БиХ за 2009. годину.

SHARE

Оставите одговор