Naslovna Bosna i Hercegovina Tihić u Novom Pazaru

Tihić u Novom Pazaru

0

Dobar odnos sa Srbijom i ostalim susedima strateški interes BiH, rekao u Novom Pazaru predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Sulejman Tihić. Bošnjaci u Srbiji mogu biti most za uspostavljanje prijateljskih odnosa dve zemlje, istakao Tihić.

Drugog dana posete Srbiji delegacija Bosne i Hercegovine, sa predsedavajućim Doma naroda parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem na čelu, boravi u Novom Pazaru.

„Strateški interes Bosne i Hercegovine je dobar odnos sa Srbijom i ostalim susedima, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer ako imamo dobar odnos sa Srbijom, možemo lakše rešavati probleme u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Sulejman Tihić.

Tihić je ocenio da Bošnjaci u Srbiji mogu biti most za uspostavljanje dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Nakon posete Stranci demokratske akcije Sandžaka Tihić, koji je i predsednik SDA, rekao je da se zalaže za prava bošnjačke zajednice u Srbiji, u skladu sa evropskim konvencijama.

„Naišli smo na razumevanje predsednika Borisa Tadića, kao i cele demokratske Srbije. Smatramo da je važno da pomognemo bošnjačkoj zajednici u oblasti obrazovanja i kulture, da prenesemo naša iskustva i odredjene programe iz nacionalne grupe predmeta, kao i da uspostavimo saradnju dva Državna univerizteta u Novom Pazaru i Sarajevu“, rekao je Tihić.

Tihić je naglasio da je cilj delegacije na čijem je uspostavljanje boljih odnosa dve zemlje.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je podsetio da se na 20-togodišnjicu osnivanja SDA u Sarajevu ta stranka ponovo povezuje kroz telo za koordinaciju svih stranaka demokratske akcije sa prostora bivše Jugoslavije.

„SDA je parlamentarna stranka u svim bivšim jugoslovenskim republikama. To nam daje mogućnost da mi kao stranka budemo most povezivanja i obnavljanja veza, saradnje i uspostavljanje novih odnosa na osnovama poverenja i sigurnosti, kao i svega što će omogućiti sveopšti napredak i ekonomski razvoj“, rekao je Ugljanin.

Ministar bez portfelja Ugljanin rekao je da je delegacija BiH najviša delegacija koja je posetila Srbiju.

Univerzitetska saradnja

Sulejman Tihić posetio je i državni univerzitet u Novom Pazaru. Rektor univerziteta  Ćamil Dolićanin ocenio je da će poseta Sulejmana Tihića Beogradu i Novom Pazaru doprineti i unapređenju saradnje visokoškolskiih ustanova dve zemlje.

„Obzirom na to da već imamo potpisan sporazum o saradnji sa univerzitetom u Sarajevu, doći će do praktične razrade planova na svim poljima, kako nauke tako i obrazovanja“, rekao je Dolićanin.

Posle posete ovoj visokoškolskoj ustanovi, Tihić je naglasio da su u njegovoj delegaciji ministar obrazovanja i prorektor Univerziteta u Sarajevu.

„Upoznajemo se sa radom i dostignućima ovog univerziteta, kako bismo mogli da potaknemo još bolju saradnju sa univerzitetom u Sarajevu“, rekao je Tihić.

Tokom dana Tihić će posetitii Bošnjačko nacionalno veće gde će mu biti uručena Zlatna plaketa tog veća, za „izuzetan doprinos procesu vraćanja poverenja izmedju država i naroda na Balkanu, saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i na podršci ostvarivanju nacionalnih prava sandzačkih Bošnjaka u Srbiji“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version