Добар однос са Србијом и осталим суседима стратешки интерес БиХ, рекао у Новом Пазару председавајући Дома народа парламента БиХ Сулејман Тихић. Бошњаци у Србији могу бити мост за успостављање пријатељских односа две земље, истакао Тихић.

Другог дана посете Србији делегација Босне и Херцеговине, са председавајућим Дома народа парламента БиХ Сулејманом Тихићем на челу, борави у Новом Пазару.

„Стратешки интерес Босне и Херцеговине је добар однос са Србијом и осталим суседима, Хрватском и Црном Гором, јер ако имамо добар однос са Србијом, можемо лакше решавати проблеме у Босни и Херцеговини“, рекао је председавајући Дома народа парламента БиХ Сулејман Тихић.

Тихић је оценио да Бошњаци у Србији могу бити мост за успостављање добрих и пријатељских односа две земље.

Након посете Странци демократске акције Санџака Тихић, који је и председник СДА, рекао је да се залаже за права бошњачке заједнице у Србији, у складу са европским конвенцијама.

„Наишли смо на разумевање председника Бориса Тадића, као и целе демократске Србије. Сматрамо да је важно да помогнемо бошњачкој заједници у области образовања и културе, да пренесемо наша искуства и одредјене програме из националне групе предмета, као и да успоставимо сарадњу два Државна универизтета у Новом Пазару и Сарајеву“, рекао је Тихић.

Тихић је нагласио да је циљ делегације на чијем је успостављање бољих односа две земље.

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин је подсетио да се на 20-тогодишњицу оснивања СДА у Сарајеву та странка поново повезује кроз тело за координацију свих странака демократске акције са простора бивше Југославије.

„СДА је парламентарна странка у свим бившим југословенским републикама. То нам даје могућност да ми као странка будемо мост повезивања и обнављања веза, сарадње и успостављање нових односа на основама поверења и сигурности, као и свега што ће омогућити свеопшти напредак и економски развој“, рекао је Угљанин.

Министар без портфеља Угљанин рекао је да је делегација БиХ највиша делегација која је посетила Србију.

Универзитетска сарадња

Сулејман Тихић посетио је и државни универзитет у Новом Пазару. Ректор универзитета  Ћамил Долићанин оценио је да ће посета Сулејмана Тихића Београду и Новом Пазару допринети и унапређењу сарадње високошколскиих установа две земље.

„Обзиром на то да већ имамо потписан споразум о сарадњи са универзитетом у Сарајеву, доћи ће до практичне разраде планова на свим пољима, како науке тако и образовања“, рекао је Долићанин.

После посете овој високошколској установи, Тихић је нагласио да су у његовој делегацији министар образовања и проректор Универзитета у Сарајеву.

„Упознајемо се са радом и достигнућима овог универзитета, како бисмо могли да потакнемо још бољу сарадњу са универзитетом у Сарајеву“, рекао је Тихић.

Током дана Тихић ће посетитии Бошњачко национално веће где ће му бити уручена Златна плакета тог већа, за „изузетан допринос процесу враћања поверења измедју држава и народа на Балкану, сарадњи Босне и Херцеговине и Србије, као и на подршци остваривању националних права сандзачких Бошњака у Србији“.

Ostavi poruku