Обиљежавање Дана одбране сарајевско-романијске регије почело је јутрос парастосом за погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и полагањем вијенаца и цвијећа на централни крст.

Парастос на гробљу, на коме је сахрањено 940 погинулих бораца са простора сарајевско-романијске регије из протеклог рата, служило је локално свештенство.

Вијенце и цвијеће су положили министар рада и борачко инвалидске заштите РС Раде Ристовић, изасланици члана Предсједништва БиХ из РС и предсједника РС, делегације Народне скупштине РС, Вијећа народа РС, Борачке организације РС, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша РС и Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ.

Вијенце су положиле делегације града Источно Сарајево, општине Соколац, Хан Пијесак и Пале, Одбора борачких организација сарајевско-романијске регије, ЦК РС – служба тражења, као и општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сокоца, Шековића и Сребренице.

„Данас смо овдје да одамо почаст свим жртвама са ових простора у протелом рату, а више од 3 800 је српских жртава које су положиле животе за одбрану сарајевско-романијске регије и самим тим учврстиле темеље стварања РС“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић.

Према његовим ријечима, неизмјерна је захвалност онима који су положили своје животе, као и породицама погинулих бораца које су свих ових година и данас показале бригу за РС и имале су најбоље синове који су уградили животе за будућност покољења у РС.

Ристовић је истакао да програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца улази у завршну фазу, а ове године ће бити изграђено више од 30 зграда у РС са 600 стамбених јединица за стамбено збрињавање борачких категорија, а 10 милиона КМ је намијењено за запошљавање демобилисаних бораца.

Ostavi poruku