Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji je predlagač Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Članovi Poslaničkog kluba SNSD-a obrazlagali su ranije da zakon koji predviđa zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima ima za cilj povećanje bezbjednosti u BiH i da nije usmjeren protiv islama.

„Sva lica koja se nalaze na javnom mjestu ili prolaze javnim mjestom mora biti moguće prepoznati ili identifikovati, osim ukoliko je drugačije propisano zakonom. Sve osobe koje pokrivaju lice i time onemogućavaju prepoznatljivost, a prolaze javnim mjestima, biće kažnjene novčanom kaznom od 100 maraka ili kaznom zatvora u trajanju od jedan dana do sedam“, navedeno je u tekstu ovog zakonskog prijedloga.

Na dnevni red sjednice uvršten je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli po hitnom postupku.

Predstavnički dom razmatraće danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Ovaj dom je na prethodnoj sjednici, održanoj 25. maja, odlučio da ovaj zakonski prijedlog koji je sačinila Komisija Predstavničkog doma bude razmatran u redovnoj proceduri, što će omogućiti poslanicima predlaganje amandmana na predloženi tekst.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

U prvom čitanju pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH poslanika Lazara Prodanovića, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH Kluba SDA i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji je predlagač poslanik Martin Raguž.

Predstavnički dom će u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Kluba SDP-a i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

U drugom čitanju poslanici će se izjasniti i o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, a na dnevnom redu će se naći i Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2009. godini, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Nakon usvajanja dnevnog reda sjednica je nastavljena poslaničkim pitanjima

Ostavi poruku