Приједлог закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, чији је предлагач Клуб посланика Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ скинут је са дневног реда данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на захтјев Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику.

Чланови Посланичког клуба СНСД-а образлагали су раније да закон који предвиђа забрану покривања лица на јавним мјестима има за циљ повећање безбједности у БиХ и да није усмјерен против ислама.

„Сва лица која се налазе на јавном мјесту или пролазе јавним мјестом мора бити могуће препознати или идентификовати, осим уколико је другачије прописано законом. Све особе које покривају лице и тиме онемогућавају препознатљивост, а пролазе јавним мјестима, биће кажњене новчаном казном од 100 марака или казном затвора у трајању од један дана до седам“, наведено је у тексту овог законског приједлога.

На дневни ред сједнице уврштен је захтјев Савјета министара БиХ за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли по хитном поступку.

Представнички дом разматраће данас у првом читању Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године.

Овај дом је на претходној сједници, одржаној 25. маја, одлучио да овај законски приједлог који је сачинила Комисија Представничког дома буде разматран у редовној процедури, што ће омогућити посланицима предлагање амандмана на предложени текст.

Уз сва обавезна пописна питања, Приједлог закона о попису становништва омогућава становницима БиХ добровољно изјашњавање о етничкој и вјерској припадности, те о језику.

У првом читању пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о измјенама Закона о државној служби у институцијама БиХ посланика Лазара Продановића, Приједлог закона о допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ Клубa СДА и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, чији је предлагач посланик Мартин Рагуж.

Представнички дом ће у другом читању разматрати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Клуба СДП-а и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ.

У другом читању посланици ће се изјаснити и о Приједлогу закона о ауторским и сродним правима и Приједлогу закона о колективном остваривању ауторских и сродних права, а на дневном реду ће се наћи и Информација о стању безбједности у БиХ у 2009. години, саопштено је из парламента БиХ.

Након усвајања дневног реда сједница је настављена посланичким питањима

Ostavi poruku