Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Раде Ристовић рекао је данас на обиљежавању 16. јуна – Дана одбране сарајевско-романијске регије да је РС највиша вриједност створена и одбрањена прије 15 година и да она никада неће нестати.

Ристовић је на Равној Романији код Сокоца изјавио да је српски народ у одбрамбено-отаџбинском рату, као и другим наметнутим ратовима, бранио своје домове, породице, право на живот, достојанство и слободу.

Он је подсјетио да је 3 800 бораца из ове регије дало своје животе за Српску.

„Република Српске никада неће нестати, јер је то обавеза и заклетва свих нас, а посебно обавеза политичког вођства РС. Бићемо у стању да сачувамо отаџбину РС, јер је то једини начин да опстанемо на овим просторима и окренемо се економском и сваком другом тразвоју“, изјавио је Ристовић.

Према његовим ријечима, те далеке 1995. године, завршне године одбрамбено-отаџбинског рата, херојском борбом бораца Војске РС спријечен је посљедњи покушај уништења српскога народа на овим просторима.

„Војска и народ ове регије одбранили су територију и заувијек је сачували као неотуђиви дио РС“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Он је напоменуо да је Влада РС дала велики значај борби за очување овог простора, а 16. јуни је Дан када је послије вишегодишњег ратовања часном борбом Војска РС сачувала своју нејач и херојски одбранила своју ђедовину.

“Овај датум ће сваке године бити слављен и тако чувати од заборава часну историју Срба са ових простора“, рекао је Ристовић.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је данас на Равној Романији код Сокоца да је борба за Сарајево и Романију била борба за РС, а овдје то није било спорно.

Ћургуз је истакао на обиљежавању Дана одбране сарајевско-романијске регије да је српска војска имала губитке и да је платила одређену цијену, те да су многи борци положили животе у борби за отаџбину. „Њих се данас са посебним поштовањем и пијететом морамо сјетити“, рекао је Ћургуз.

Он је истакао да Дан одбране сарајевско-романијске регије није случајно уврштен међу 18 датума од посебног значаја за РС, јер је ова битка значајна за РС, као и борба за пробој коридора кроз Посавину или као одбрана западно-крајишких општина од хрватско-муслиманског напада у јесен 1995. године.

„У тим биткама одбрањена је РС и непријатељ је натјеран да РС допише у Дејтонском споразуму. РС је наш једини гарант“, рекао је Ћургуз.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су глумци Народног позоришта РС Небојша Зубовић, Жељко Еркић и Златко Видовић, као и чланови соколачког Културно-умјетничког друштва “Луча“ са кореографијама из околине Лесковца, Шумадије и Нишаве, те гуслар Коста Плакаловић.

Leave a Reply