Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović rekao je danas na obilježavanju 16. juna – Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije da je RS najviša vrijednost stvorena i odbranjena prije 15 godina i da ona nikada neće nestati.

Ristović je na Ravnoj Romaniji kod Sokoca izjavio da je srpski narod u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i drugim nametnutim ratovima, branio svoje domove, porodice, pravo na život, dostojanstvo i slobodu.

On je podsjetio da je 3 800 boraca iz ove regije dalo svoje živote za Srpsku.

„Republika Srpske nikada neće nestati, jer je to obaveza i zakletva svih nas, a posebno obaveza političkog vođstva RS. Bićemo u stanju da sačuvamo otadžbinu RS, jer je to jedini način da opstanemo na ovim prostorima i okrenemo se ekonomskom i svakom drugom trazvoju“, izjavio je Ristović.

Prema njegovim riječima, te daleke 1995. godine, završne godine odbrambeno-otadžbinskog rata, herojskom borbom boraca Vojske RS spriječen je posljednji pokušaj uništenja srpskoga naroda na ovim prostorima.

„Vojska i narod ove regije odbranili su teritoriju i zauvijek je sačuvali kao neotuđivi dio RS“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

On je napomenuo da je Vlada RS dala veliki značaj borbi za očuvanje ovog prostora, a 16. juni je Dan kada je poslije višegodišnjeg ratovanja časnom borbom Vojska RS sačuvala svoju nejač i herojski odbranila svoju đedovinu.

“Ovaj datum će svake godine biti slavljen i tako čuvati od zaborava časnu istoriju Srba sa ovih prostora“, rekao je Ristović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je danas na Ravnoj Romaniji kod Sokoca da je borba za Sarajevo i Romaniju bila borba za RS, a ovdje to nije bilo sporno.

Ćurguz je istakao na obilježavanju Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije da je srpska vojska imala gubitke i da je platila određenu cijenu, te da su mnogi borci položili živote u borbi za otadžbinu. „Njih se danas sa posebnim poštovanjem i pijetetom moramo sjetiti“, rekao je Ćurguz.

On je istakao da Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije nije slučajno uvršten među 18 datuma od posebnog značaja za RS, jer je ova bitka značajna za RS, kao i borba za proboj koridora kroz Posavinu ili kao odbrana zapadno-krajiških opština od hrvatsko-muslimanskog napada u jesen 1995. godine.

„U tim bitkama odbranjena je RS i neprijatelj je natjeran da RS dopiše u Dejtonskom sporazumu. RS je naš jedini garant“, rekao je Ćurguz.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su glumci Narodnog pozorišta RS Nebojša Zubović, Željko Erkić i Zlatko Vidović, kao i članovi sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva “Luča“ sa koreografijama iz okoline Leskovca, Šumadije i Nišave, te guslar Kosta Plakalović.

Ostavi poruku