BiH treba da uskoro usvoji zakon o popisu stanovništva, uskladi Ustav sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci“ i ispuni preostale standarde za viznu liberalizaciju, izjavio je u Strazburu komesar za proširenje EU Štefan File.

On je u obraćanju Evropskom parlamentu prije početka debate o stanju u BiH rekao da su ovo kratkoročni ciljevi koje je definisao zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, javio je dopisnik Srne.

File je, dajući uvodnu analizu o stanju u BiH, naveo da će sve zemlje regiona 2011. godine pristupiti popisu stanovništva i istakao da je neophodno da to učini i BiH.

„Evropska komisija pružiće pri tome svoju tehničku i drugu pomoć i nadgledati ovaj proces“, rekao je File u obraćanju pred Evropskim parlamentom koji sutra glasa o izvještaju specijalnog izvjestioca Doris Pak.

Govoreći o zahtjevima o promjeni Ustava kako bi se i manjine uključile u puno političko predstavljanje, File je istakao da je razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem o potrebi uspostavljanja tijela koje bi djelovalo i nakon izbora i brinulo da zakon koji reguliše ovu oblast i primjenjuje.

Govoreći o procesu vizne liberalizacije evro-poslanicima, File je istakao da je mali broj zahtjeva ostao da se ispuni kako bi se dobio bezvizni režim, zbog čega Evropska komisija nastavlja sa pritiscima da se oni ispune.

„Čim se uslovi steknu očekujemo od vas, uvaženi evroposlanici, i od zemalja članica EU momentalno zeleno svjetlo za bezvizno putovanje građana BiH“, kaže File.

File je istakao da BiH strateški jeste zemlja na putu za EU, ali oni koji to treba da omoguće i ostvare su političari BiH.

Osvrnuvši se na Sporazum o stabilizaciji i proširenju, File je rekao da bi ovaj dokument mogao stupiti na snagu prije kraja godine.

„No, već u jesen, i čak i prije izbora, treba da se razmišlja o srednjoročnim ciljevima. BiH treba pristupiti `holistički`, a ta se mogućnost otvara poslije oktobarskih izbora“, rekao je File.

On je istakao da trebao podsticati političare u BiH da kažu koja je njihova vizija BiH kao evropske zemlje.

„To je zemlja koja ima evropske aspiracije i trebamo znati kako ih vide bh političari. Možemo reći da je vrijeme da se završi dejtonska era i da počne prava evropska era BiH“, kaže File.

File je ocijenio da se u BiH u izbornoj godini politička situacija pogoršava, reforme su spore, što još više dolazi do izražaja zbog teških ekonomskih prilika, ali su stabilnost i bezbjednost u zemlji očuvane.

„Oni to moraju da naprave, jer će u suprotnom, BiH jako zaostajati za svojim susjedima. Pred BiH je i period u kojem će se raditi na stvaranju uslova za zatvaranje OHR i jačanje evropskog prisustva“, kaže File.

On je istakao da Dejtonski sporazum, koji podrazumijeva teritorijalni integritet zemlje, mora biti u potpunosti poštovan.

„Političari moraju da pokažu svoju odgovornost i prema građanima i prema zemlji, ali kroz konkretan napredak. Da to mogu, svjedoči i proces vizne liberalizacije tokom kojeg su pokazali da mogu, ne samo da se saglase, nego i da odrade odličan posao u provođenju prilično zahtjevnih standarda“, rekao je File.

Ostavi poruku