БиХ треба да ускоро усвоји закон о попису становништва, усклади Устав са пресудом Суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић и Финци“ и испуни преостале стандарде за визну либерализацију, изјавио је у Стразбуру комесар за проширење ЕУ Штефан Филе.

Он је у обраћању Европском парламенту прије почетка дебате о стању у БиХ рекао да су ово краткорочни циљеви које је дефинисао заједно са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, јавио је дописник Срне.

Филе је, дајући уводну анализу о стању у БиХ, навео да ће све земље региона 2011. године приступити попису становништва и истакао да је неопходно да то учини и БиХ.

„Европска комисија пружиће при томе своју техничку и другу помоћ и надгледати овај процес“, рекао је Филе у обраћању пред Европским парламентом који сутра гласа о извјештају специјалног извјестиоца Дорис Пак.

Говорећи о захтјевима о промјени Устава како би се и мањине укључиле у пуно политичко представљање, Филе је истакао да је разговарао са предсједавајућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем о потреби успостављања тијела које би дјеловало и након избора и бринуло да закон који регулише ову област и примјењује.

Говорећи о процесу визне либерализације евро-посланицима, Филе је истакао да је мали број захтјева остао да се испуни како би се добио безвизни режим, због чега Европска комисија наставља са притисцима да се они испуне.

„Чим се услови стекну очекујемо од вас, уважени европосланици, и од земаља чланица ЕУ моментално зелено свјетло за безвизно путовање грађана БиХ“, каже Филе.

Филе је истакао да БиХ стратешки јесте земља на путу за ЕУ, али они који то треба да омогуће и остваре су политичари БиХ.

Осврнувши се на Споразум о стабилизацији и проширењу, Филе је рекао да би овај документ могао ступити на снагу прије краја године.

„Но, већ у јесен, и чак и прије избора, треба да се размишља о средњорочним циљевима. БиХ треба приступити `холистички`, а та се могућност отвара послије октобарских избора“, рекао је Филе.

Он је истакао да требао подстицати политичаре у БиХ да кажу која је њихова визија БиХ као европске земље.

„То је земља која има европске аспирације и требамо знати како их виде бх политичари. Можемо рећи да је вријеме да се заврши дејтонска ера и да почне права европска ера БиХ“, каже Филе.

Филе је оцијенио да се у БиХ у изборној години политичка ситуација погоршава, реформе су споре, што још више долази до изражаја због тешких економских прилика, али су стабилност и безбједност у земљи очуване.

„Они то морају да направе, јер ће у супротном, БиХ јако заостајати за својим сусједима. Пред БиХ је и период у којем ће се радити на стварању услова за затварање ОХР и јачање европског присуства“, каже Филе.

Он је истакао да Дејтонски споразум, који подразумијева територијални интегритет земље, мора бити у потпуности поштован.

„Политичари морају да покажу своју одговорност и према грађанима и према земљи, али кроз конкретан напредак. Да то могу, свједочи и процес визне либерализације током којег су показали да могу, не само да се сагласе, него и да одраде одличан посао у провођењу прилично захтјевних стандарда“, рекао је Филе.

Ostavi poruku