Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је у првом читању Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године.

За овај законски приједлог којег је сачинила Привремена комисија овог дома гласала су 23 посланика, против је било седам посланика из Странке за БиХ, док је један посланик био уздржан.

Приједлогом закона предвиђено је да до потпуне примјене Анекса седам Дејтонског споразума за формирање власти на свим нивоима у БиХ примјењују подаци о етничкој структури становништва према попису из 1991. године.

СНСД је најавио да ће у амандманској фази обновити своје захтјеве који се тичу брисања дијела којим се предвиђа овај рок примјене пописа из 1991. године, и тражити да се резултати пописа из 2011. године примјењују на свим нивоима у БиХ од 2014. године.

Уз сва обавезна пописна питања, Приједлог закона о попису становништва омогућава становницима БиХ добровољно изјашњавање о етничкој и вјерској припадности, те о језику.

Пописни подаци биће прикупљани у Источном Сарајеву, а питање пописа дијаспоре ријешено је тако што ће попис ове категорије становништва бити проведен одвојено од пописа резидентног становништва.

Ostavi poruku