Naslovna Vijesti Podignuta optužnica protiv Dragana Džajića

Podignuta optužnica protiv Dragana Džajića

0

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg direktora „Crvene zvezde“ Dragana Džajića zbog zloupotrebe službenog položaja i prisvajanja dijela novca od transfera fudbalera u strane klubove – saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu.

Optužnicom, koja je podignuta 15. juna, osim Džajića obuhvaćeni su i bivši funkcioneri „Crvene zvezde“ Vladimir Cvetković i Miloš Marinković i fudbalski menadžer Ranko Stojić.

U saopštenju se ne precizira novčani iznos za koji se sumnja da su optuženi prisvojili, a ne navode se ni imena oštećenih fudbalera.

Protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, kao i Stojića, istraga je bila sprovedena zbog sumnje da su od prodaje fudbalera tog kluba Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Perice Ognjenovića, Nemanje Vidića i Ivana Dudića protivpravno prisvojili višemilionske novčane iznose u evrima, dolarima i markama.

U saopštenju suda se napominje da će, ukoliko optuženi ili njihovi branioci podnesu prigovor protiv optužnice sudu, spisi predmeta biti dostavljeni na krivičnom vanpretresnom vijeću suda na odluku.

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana od dana dostavljanja optužnice prigovor ne bude izjavljen, postupajući predsjednik vijeća može da stavi zahtjev tom vijeću da odluči o svakom pitanju o kome se rješava i povodom prigovora, ili da zakaže glavni pretres.

Viši sud u Beogradu sproveo je istragu protiv Džajića, Marinkovića i Cvetkovića, koja je pokrenuta u februaru 2008. godine povodom Drulićevog transfera, dok je kasnije proširivana zbog još četiri sumnjiva transfera.

Džajić, Marinković i Cvetković terete se za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina.

Oni su uhapšeni 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet mjeseci.

Istraga je protiv Džajića i Cvetkovića sprovedena zbog sumnje da su od transfera fudbalera Zorana Njeguša u madridski „Atletiko“ protivpravno prisvojili 3,5 miliona njemačkih maraka.

Protiv Džajića i Marinkovića da su od transfera Nemanje Vidića u moskovski „Spartak“ protivpravno prisvojili dva miliona evra, a Džajić se još sumnjiči da je zajedno sa fudbalskim menadžerom Rankom Stojićem od transfera fudbalera Ivana Dudića u portugalsku „Benfiku“ protivpravno prisvojio pet miliona njemačkih maraka.

Svoj trojici na teret se stavlja da su protivpravno prisvojili dio novca od transfera Perice Ognjenovića u madridski „Real“, odnosno oko dva miliona dolara.

Nijedan od tih fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima poslije saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version