Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против некадашњег директора „Црвене звезде“ Драгана Џајића због злоупотребе службеног положаја и присвајања дијела новца од трансфера фудбалера у стране клубове – саопштено је данас из Вишег суда у Београду.

Оптужницом, која је подигнута 15. јуна, осим Џајића обухваћени су и бивши функционери „Црвене звезде“ Владимир Цветковић и Милош Маринковић и фудбалски менаџер Ранко Стојић.

У саопштењу се не прецизира новчани износ за који се сумња да су оптужени присвојили, а не наводе се ни имена оштећених фудбалера.

Против Џајића, Цветковића и Маринковића, као и Стојића, истрага је била спроведена због сумње да су од продаје фудбалера тог клуба Горана Друлића, Зорана Његуша, Перице Огњеновића, Немање Видића и Ивана Дудића противправно присвојили вишемилионске новчане износе у еврима, доларима и маркама.

У саопштењу суда се напомиње да ће, уколико оптужени или њихови браниоци поднесу приговор против оптужнице суду, списи предмета бити достављени на кривичном ванпретресном вијећу суда на одлуку.

Уколико у законском року од осам дана од дана достављања оптужнице приговор не буде изјављен, поступајући предсједник вијећа може да стави захтјев том вијећу да одлучи о сваком питању о коме се рјешава и поводом приговора, или да закаже главни претрес.

Виши суд у Београду спровео је истрагу против Џајића, Маринковића и Цветковића, која је покренута у фебруару 2008. године поводом Друлићевог трансфера, док је касније проширивана због још четири сумњива трансфера.

Џајић, Маринковић и Цветковић терете се за кривично дјело злоупотребе службеног положаја, за које је запријећена казна затвора до 12 година.

Они су ухапшени 5. фебруара 2008. године и у притвору су провели пет мјесеци.

Истрага је против Џајића и Цветковића спроведена због сумње да су од трансфера фудбалера Зорана Његуша у мадридски „Атлетико“ противправно присвојили 3,5 милиона њемачких марака.

Против Џајића и Маринковића да су од трансфера Немање Видића у московски „Спартак“ противправно присвојили два милиона евра, а Џајић се још сумњичи да је заједно са фудбалским менаџером Ранком Стојићем од трансфера фудбалера Ивана Дудића у португалску „Бенфику“ противправно присвојио пет милиона њемачких марака.

Свој тројици на терет се ставља да су противправно присвојили дио новца од трансфера Перице Огњеновића у мадридски „Реал“, односно око два милиона долара.

Ниједан од тих фудбалера, према изјавама које су дали новинарима послије саслушања пред истражним судијом, није теретио Џајића, Цветковића и Маринковића, нити су их оптужили да су се окористили њиховим новцем.

Ostavi poruku