Бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић на суђењу у Хашком трибуналу предложио је данас у доказни материјал документе којима потврђује да су линије фронта у Сарајеву успоставили грађани у циљу одбране свог кућног прага – јавио је дописник Срне.

У наставку унакрсног испитивања бившег обавјештајног официра британске војске Ричарда Филипса, свједока оптужбе Хашког трибунала, Караџић је образложио да је његов циљ да се исправи погрешан утисак да је око Сарајева дјеловала добро организована војна сила против ненаоружаног народа и докаже да су људи бранили своје кућне прагове и нису хтјели да иду од својих кућа.

Караџић је навео да је у Сарајеву живјело 157 000 Срба, а да је у саставу Сарајевско-романијског корпуса (СРК) било 23 000 људи. Он је свједока питао шта је могло натјерати толики проценат борбено способних људи да се укључе у Корпус ако не заштита својих кућа, а Филипс је одговорио да „не може да се стави у главу других људи“.

Караџићево унакрсно испитивање у неколико наврата прекидале су судије, тражећи да се бави дијаграмима које је Филипс начинио о Сарајевско-романијском корпусу.

Караџић је свједока питао и да ли је био упознат и о степену кршења примирја која су била склопљена под покровитељством Унпрофора, али је он одговорио да се тиме није бавио и да то није дио његовог извјештаја.

Према налазима Филипса, Сарајевско-романсијки корпус формиран је од остатака Четвртог корпуса Југословенске народне армије.        Филипс је претходно, као војни аналитичар Тужилаштва, анализирао структуру овог корпуса од маја 1992. до краја 1995. године, за суђење генералу Станиславу Галићу

Ostavi poruku