Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predstavnički dom odlučio je na prethodnoj sjednici, održanoj 25. maja, da ovaj zakonski prijedlog kojeg je sačinila Komisija Predstavničkog doma bude razmatran u redovnoj proceduri, što će omogućiti poslanicima predlaganje amandmana na predloženi tekst.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

U prvom čitanju pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH poslanika Lazara Prodanovića, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH Kluba SDA i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji je predlagač poslanik Martin Raguž.

Predstavnički dom će u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Kluba SDP-a i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

U drugom čitanju poslanici će se izjasniti i o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, a na dnevnom redu će se naći i Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2009. godini, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazana je za 10.00 časova.

Ostavi poruku