SHARE

Предсједник невладине организације”Кроација либертас” Лео Плочкинић назвао је данас терористичким чином бошњачке пријетње да ће бити срушен споменик папи Ивану Павлу Другом који треба да буде подигнут испред катедрале у Сарајеву.

„Овакве пријетње насиљем су разлог за покретање полицијске истраге о отвореној терористичкој пријетњи усмјереној против Хрвата и осталих хришћана у БиХ”, упозорио је Плочкинић.

На јавној расправи која је јуче одржана у Сарајеву неколицима Бошњака, међу којима и исламски вјерски службеници,оштро се супротставила подизању споменика папи а један од учесника је запријетио да ће лично срушити споменик уколико буде постављен.

Тема јавне распораве требала је бити да ли споменик, за који су одавно прибављене све сагласности, треба помјерити неколико метара ближе катедрали у центру Сарајева.

Секретар Хрватског културног друштва “Напредак” Вања Гавран рекао је да се расправа претворила у “циркус на којем се нису штедиле ријечи и изљеви нетолеранције, готово мржње” и цитирао неке од изјава да подизање споменика није у духу ислама, да је то провоцирање муслимана и на крају да ће споменик бити срушен.

Предсједник ХКД “Напредак” Фрањо Топић изјавио је како је шокиран оваквом реакцијом коју је оцијенио као “удар на Католичку цркву, али и на суживот у Сарајеву”.

Трг испред сарајевске катедрале идабран је за мјесто постављања споменика због тога што је папа Иван Павле Други током посјете БиХ 1997. године с тог мјеста поздравио и благословио народ.

Цивилни сектор Хрвата у БиХ је упозорио да је спор око подизања споменика папи указао на нетолеранцију која влада у Сарајеву гдје се “отворено дискриминише остатак небошњачког становништва”.

У Сарајеву након рата живи огромна већина бошњачког становништва и мање од 10.000 Хрвата и Срба.

SHARE

Оставите одговор