Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga /OS/ BiH uz himnu Republike Hrvatske, koje se desilo ovog vikenda u Stocu, još je jedan primjer zloupotrebe vojske u političke svrhe i pokazatelj da je neophodno usvajanje jasnih pravilnika o pukovima u OS, izjavio je pomoćnik ministar odbrane BiH Živko Marjanac.

On je rekao da još nema zvanične podatke o dešavanjima u Stocu, dodajući da će incident biti istražen u okviru Ministarstva odbrane BiH.

„Pravilnikom o zastavama i himni dozvoljeno je korišćenje ratnih zastava prilikom obilježavanja nekih datuma ili svečanosti, zavisno od obilježja pojedinog puka. Jedine himne koje se smiju koristiti su one koje su usvojili parlamenti u BiH, odnosno himna BiH i himna RS“, istakao je Marjanac za „Nezavisne novine“.

On je naglasio da je dobio prijedlog izmjena pravilnika o pukovima OS koji je sačinila radna grupa i da ga neće prihvatiti, jer je nedorečen.

„Tu je sve nedorečeno i nije jasno precizirano gdje smiju, a gdje ne smiju učestvovati vojnici OS BiH“, naveo je Marjanac.

Ostavi poruku