Evropski šampion sapleo se već na prvom koraku. Švajcarci, golom Fernandesa napravili, do sada, najveće iznenađenje na turniru i savladali „furiju“. Špancima nije pomogao ni tek oporavljeni Fernando Tores.

Švajcarci su priredili najveće iznenađenje u dosadašnjem delu turnira. Evropski šampion, i jedan od najvećih kandidata za osvajanje „boginje“, Španija, položila oružje pred borbenim Švajcarcima.

Želson Fernandes golom u drugom poluvremenu doneo je Švajcarcima istorijsku pobedu, prvu nad Špancima u 19 pokušaja!

Na početku meča nije delovalo da će sve tako biti. Španci, sa više od pola Barselone u startnih 11, igrali su svoju prepoznatljivu igru, sa mnogo dodavanja, ali nisu uspevali da dođu do gola Dijega Benalja.

Bilo je pitanje trenutka kada će Švajcarci, koji su se branili svim silama, posustati i primiti gol. U prvih 20-ak minuta, jedva da su dobili priliku da „pipnu loptu“ jer su Španci igrali veoma samouvereno.

Takva strpljiva igra donela je prvu priliku „furiji“ tek u 25. minutu. Proradila je „Barsina veza“, Inijesta je fantastično dodao do Pikea, ali je šut defanzivca odbranio Benaljo.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, i Švajcarci pokazuju da znaju da igraju i u napadu. Reto Cigler je šutirao iz slobodnog udarca, ali je Kasiljas sigurno reagovalo. To je, ispostaviće se, bila jedina prilika za Švajcarce u prvom delu igre.

Otmar Hicfild, koji je sjajno pripremio ekipu za meč, morao je da zameni Senderosa, koji je „pokupio“ povredu u toku meča. Da podsetimo, Hicfild je morao da se odrekne usluga Behramija i iskusnog Freja, pred meč sa Španijom, pa je povreda Senderosa napravila još veći problem selektoru Hicfildu.

U nastavku ista priča. Španci kombinuju i diktiraju tempo, dok Švajcarci pokušavaju da urade nešto iz kontranapada i iz prekida.

Španci očigledno nisu mogli ozbiljnije da priprete protivniku sa samo jednim napadačem Viljom, pa je ubrzo del Boske poslao Toresa na zagrevanje.

Tores je morao brzo da se zagreva, jer, posle 52. minuta nije bilo više vremena za gubljenje. Derdiok je izašao sam pred Kasiljasa, pokušao da pogodi gol, ali je golman Reala, „izletanjem“ sačuvao gol. Ali, samo za kratko, jer je lopta došla do Fernandesa, koji je pogodio nebranjenu mrežu. Gol Fernandesa obradovao je, naravno, Švajcarce, iznervirao Špance i sve one koji su igrali u kladionici na pobedu Španije, ali je svakako sve iznenadio.

Međutim, igrače nije. Morali su Španci da se brzo vrate u meč kako bi došli do povoljnog rezultata. Vilja je pokušao nekoliko trenutaka kasnije, ali bezuspešno. Zatim je del Boske dodao još napadačke snage na teren. Ušli su Tores i Hesus Navas.

Navijači su osetili da je njihovim ljubimcima potrebna podrška, pa su postajali sve glasniji.

Inijesta je sjajno šutirao ka golu Benalja, savladao ga, ali je stativa zaustavila njegov udarac.

Itekako se osetilo odsustvo Toresa, koji je odmah po ulasku u igru napravio dar-mar u odbrani Švajcaraca. Dodao je Alonsu, koji je opalio sa nekih dvadesetak metara, ali je i on pogodio prečku. Šut Ćabija Alonsa bio je toliko jak da se konstrukcija gola tresla pola minuta nakon šuta.

Silva i Navas su odlično probijali po strani, pa je Španija postajala sve ozbiljnija. Međutim, to je ostavilo mnogo više prostora napadačima Švajcarske, pre svega Erenu Derdioku.

Fantastični Derdiok je umalo potpuno razbio „furiju“, ali je posle nekoliko sjajnih driblinga pogodio stativu.

A onda su usledili i problemi za Špance. Tačnije još problema, jer je veliki problem bio ispisan na semaforu. Inijesta je morao da napusti teren zbog povrede, a veliko je pitanje da li je ovaj sjajni fudbaler obnovio povredu mišića.

U poslednjim minutima, i čak šest minuta nadoknade, igralo se „viktorije“ pred golom Benalja. Međutim, zid ispred gola Švajcarske je izdržao do poslednjeg zvižduka sudije Hauarda Veba, za najveće iznenađenje u dosadašnjem delu turnira.

Del Boske je izveo sledeći tim: Kasiljas, Kapdevilja, Pujol, Pike, Serhio Ramos, Ćabi Alonso, Buskec, Ćavi, Inijesta, Silva, Vilja. Igrali su u nastavku i Tores, Navas i Pedro.

Sa druge strane, Švajcarci su igrali u sledećem sastavu: Benaljo, Lihtštajner, Senderos, Grišting, Cigler, Barneta, Inler, Hugel, Fernandeš, Nkufo, Derdiok. Priliku su dobili i fon Bergen, Jakin i Egiman.

Španci će morati da „vade mrlje“ protiv Hondurasa 21. juna, dok će Švajcarci igrati sa Čileom istog dana.

Ostavi poruku