U prvom meču drugog kola A grupe, Urugvaj je savladao Južnu Afriku pogocima Forlana u 24. i 80. minutu iz jedanaesterca i Pereire u zaustavnom vremenu susreta. Urugvajci su pobedom otvorili sebi vrata osmine finala, dok Južnoj Africi ostaje meč protiv Francuza u kojem će morati da idu na pobedu.

Meč odigran na dan velikih nereda u Južnoj Africi pre 34 godina.

Reprezentacija Urugvaja, predvođena Dijegom Forlanom, utišala je vuvuzele u Pretoriji. Ubedljivom pobedom, Urugvajci otvorili sebi vrata osmine finala, dok će domaća ekipa morati da savlada Francusku u poslednjem kolu grupe A, ako žele do sledeće runde takmičenja.

Obe ekipe ušle su u meč sa željom da ostvare veliku pobedu koja vrlo verovatno donosi plasman u osminu finala Svetskog prvenstva.

Prvi deo meča protekao je u otvorenoj igri obe ekipe, ali ozbiljnijih prilika za gol nije bilo. Igrači oba tima pokušavali su uglavnom udarcima iz daljine, a jedan takav šut je i doneo promenu rezultata.

U 24. minutu meča, Urugvajci stižu do vođstva preko svog najboljeg strelca, Dijega Forlana. Njegov udarac sa 25 metara, okrznuo je kapitena „bafane“ Arona Mokenu i prevario Kunea.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja. Domaćini su znatno ofanzivnije krenuli ga golu Muslere, dok su se Urugvajci, zadovoljni vođstvom, povukli na svoju polovinu i brzim kontranapadima pokušavali da dupliraju prednost.

Početak drugog poluvremena nije doneo promene, kako u sastavima timova, tako ni u rasporedu snaga na terenu. Urugvaj se oslonio na kontranapade, dok Južnoafrikanci nisu uspevali da probiju bedem ispred gola protivnika.

Južna Afrika delovala je mnogo bezopasnije nego u prvom meču protiv Meksika, što i ne čudi ako se uzme u obzir da Urugvaj nije ostavljao prostora za kontranapade „bafane“.

Urugvaj dolazi do velike prednosti u 80. minutu meča. Kune je napravio prekršaj nad agilnim Suarezom u svom petercu, a Masimo Busaka, pokazao na belu tačku i crveni karton golmanu domaćina.

Neumoljiv izvođač najstrože kazne bio je Dijego Forlan, koji je time postao prvi igrač u Južnoj Africi koji se dva puta upisao u listu strelaca.

U samoj završnici meča, Urugvaj stiže i do trećeg pogotka. Posle akcije igrača susreta Forlana, Suarez je odlično uposlio Alvara Pereiru, kojem nije bilo teško da sa par metara ubaci loptu u praznu mrežu.

Zanimljivo, meč je odigran na dan, kada su, pre 34 godine, održani masovni protesti protiv vlasti u Južnoj Africi, koji su kasnije prerasli u krvavu borbu protiv režima. Poginulo je oko 500 mladih ljudi, a taj protest označio je početak još jače borbe protiv aparthejda.

Južna Afrika je započela meč u sledeđem sastavu: Kune, Gasa, Masilela, Mokena, Kumalo, Šabalala, Modise, Pienar, Digakoj, Letsolonjane i Mfela. Igrali su još: Moriri i Džosefs.

Za Urugvaj su igrali: Muslera, Lugano, Godin, Fusile, M. Pereira, A. Pereira, Perez, Rios, Kavani, Suarez i Forlan. U igru su ušli: A. Fernandez, S. Fernandez i Gargano.

Meč je odigran na Loftus Versfeld stadionu u Pretoriji, a meč je sudio Masimo Busaka iz Švajcarske. U poslednjem kolu, Južna Afrika igra protiv Francuske, dok će u drugom meču igrati Urugvaj i Meksiko.

Ostavi poruku