SHARE

Удружење и Савез Црногораца Косова позвали су данас црногорског премијера Мила Ђукановића да посјети Косово и увјери се како тамо живе Црногорци, оцјењујући да се над њима спроводи етноцид.

“Црногорци су у највећој мјери протјерани са својих вијековних огњишта, док су њихове куће и окућнице запаљене, а земља отета и сада је углавном обрађују косовски Албанци или је зарасла у корове”, навео је у саопштењу предсједник Удружења и Савеза Црногораца Косова Слободан Вујичић.

Он је рекао да је у Метохији у власништву Црногораца 2,1 одсто земљишта, на које се они не могу вратити ни послије 11 година од рата.

Према његовим ријечима, познато је да су косовски Црногорци изопштени из устава и закона Косова, Консултативног вијећа заједница, али и да су у највећем броју избрисани са гласачких спискова.

“Над нама је почињен етноцид, због чега живот нас који смо остали или смо се вратили на Косово личи једном ријечју на пакао, а истим животом живе и расељена лица. На Косову немамо ни најосновније услове за живот, али ни за опстанак нашег народа”, тврди Вујичић.

Вујичић је рекао да су у истом положају организације које су основане да помажу и окупљају Црногорце, као и све остале који воде поријекло из Црне Горе и боре се за повратак свих расељених на своја вијековна огњишта.

SHARE

Оставите одговор