Udruženje i Savez Crnogoraca Kosova pozvali su danas crnogorskog premijera Mila Đukanovića da posjeti Kosovo i uvjeri se kako tamo žive Crnogorci, ocjenjujući da se nad njima sprovodi etnocid.

„Crnogorci su u najvećoj mjeri protjerani sa svojih vijekovnih ognjišta, dok su njihove kuće i okućnice zapaljene, a zemlja oteta i sada je uglavnom obrađuju kosovski Albanci ili je zarasla u korove“, naveo je u saopštenju predsjednik Udruženja i Saveza Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.

On je rekao da je u Metohiji u vlasništvu Crnogoraca 2,1 odsto zemljišta, na koje se oni ne mogu vratiti ni poslije 11 godina od rata.

Prema njegovim riječima, poznato je da su kosovski Crnogorci izopšteni iz ustava i zakona Kosova, Konsultativnog vijeća zajednica, ali i da su u najvećem broju izbrisani sa glasačkih spiskova.

„Nad nama je počinjen etnocid, zbog čega život nas koji smo ostali ili smo se vratili na Kosovo liči jednom riječju na pakao, a istim životom žive i raseljena lica. Na Kosovu nemamo ni najosnovnije uslove za život, ali ni za opstanak našeg naroda“, tvrdi Vujičić.

Vujičić je rekao da su u istom položaju organizacije koje su osnovane da pomažu i okupljaju Crnogorce, kao i sve ostale koji vode porijeklo iz Crne Gore i bore se za povratak svih raseljenih na svoja vijekovna ognjišta.

Ostavi poruku