Reprezentacija Čilea uspela je da ostvari prvu pobedu na Mundijalima posle 48 godina. Na stadionu u Nespruitu osim minimalne pobede nad Hondurasom, viđena i sjajna napadačka igra Bijelsinih izabranika. Honduras bez ozbiljnijih šansi, golman Valadares sprečio veći poraz.

Latino derbi na Mundijalu pripao je reprezentaciji Čilea, koja je tako zabeležila prvi trijumf posle 48 godina na tom takmičenju. Pre skoro pola veka pobeđena je Jugoslavija, a Čile je prekinuo veoma dug post pobedom na Hondurasom.

Heroj nacije, argentinski trener Marselo Bijelsa, ovom pobedom doneo je novu radost Čileancima. Sa tri boda na svom kontu, ova ekipa sa olakšanjem čeka predstojeća dva meča u grupi protiv Španije i Švajcarske.

Početak utakmice bio je repriza većine prethodnih mečeva na Mundijalu. Obe ekipe počele su veoma oprezno, stegnuto i sa puno grešaka.

Od sredine poluvremena Čileanci preuzimaju inicijativu i težište igre prebacuju na polovinu Hondurasa. Prvu šansu pripušta Vidal, čiji je udarac sa manjim problemima ukrotio golman Hondurasa, Valadares.

I Sančez pokušava neuspešno da ugrozi gol Hondurasa, a zatim ponovo Vidal, čiji udarac glavom odlazi pored gola.

Taman kada se mislilo da će se i prvo poluvreme ove utakmice završiti bez golova, na scenu stupa Maurisio Isla, koji sa desne strane ubacuje loptu u kazneni prostor Hondurasa, na nju naleće Bosežur i sa peterca trese mrežu Hondurasa.

Na taj način hrabrija igra Bijelsinih izabranika je nagrađena, a navijači su u slavlju nadjačali u vuvuzele.

Do poluvremena obe ekipe su imale po jednu priluku. Posle sjajne akcije Čileanaca lopta je došla do Sančeza, čiji je udarac iz kaznenog prostora blokiran.

Honduras je jedini ozbiljniji udarac ka golu Čilea uputio pred sam kraj poluvremena, ali je šut Nunjeasa iz slobodnog udarca, golman Bravo izbio u korner.

Na odmor Čileanci su otišli sa minimalnom prednošću, a još poluvreme ih je delilo do prve pobede na Mundijalu posle 48 godina. Odbrana Hondurasa je probijena pa se očekivalo da u nastavku igre ekipa zaigra ofanzivnije i da proba da izjednači rezultat.

Ipak, nastavak igre doneo je još ofanzivniju igru Čileanaca. Čini se da je posignut pogodak rasteretio igru Bijelsinih izabranika, koji su sa više samopouzdanja krenuli ka golu Hondurasa.

Čileanci su lako „probijali“ po desnoj strani, a ređale su se sjajne šanse pred golom protivnika. Najbolje su u kratkom vremenskom intervalu propustili Sančez, Medel i Isle.

Prvo je Sančez u uleteo u kazneni prostor, ali j njegov udarac sa otišao pored gola. Nekoliko minuta kasnije Medel je propustio najbolju šansu na utakmici, kada je posle greške odbrane Hondursa, sam sa nekoliko metara šutirao na gol, ali je golman Valadares, neverovatnom intervencijom spasao gol.

Odmah posle toga i Isle se na trenutak našao sam u šesnaestercu, ali njegov udarac blokirali su odbrambeni igrači Hondurasa.

Za promašaje u drugom poluvremenu Čile ipak nije bio kažnjen. Honduras do kraja utakmice nije uspeo da napravi nijednu ozbiljniju priliku, pa su izabranici Martina Bijelse meč rutinski priveli kraju.

Posle 48 godina posta na Mundijalima, Čile je zasluženo ostvario prvu pobedu. Selektor Marselo Bijelsa, kojije već heroj u Čileu, još više će biti slavljen od domaćih navijača.

Obe ekipe u nastavku takmičenja očekuju teški dueli sa evropskim reprezenacijama. Sledeću utakmicu protiv Švajcarske, reprezentacija Čilea igra 21. juna u 16.00 časova, dok se istog dana u 20.30 časova Honduras sastaje sa Španijom.

Za Honduras su nastupili: Valadares, Čavez, Figeroa, Nunjez, Palasios, Pavon, Espinoza, Alvarez, Gevara, Izagire, Mendoza. Šansu su dobili i Velkom, Tomas i Martinez.

Ekipa Čilea izašla je na teren u sledećem sastavu: Bravo, Isla, Medel, Ponče, Vidal, Milar, Karmona, Fernandez, Sančez, Valdivia, Bosežur. Sa klupe su ušli Jara, Kontreras i Gonzales.

Ostavi poruku