Naslovna Vijesti Zahtjev za prijevremeno puštanje generala

Zahtjev za prijevremeno puštanje generala

0

Odbrana srpskog generala Milana Gvera koji je u Haškom tribunalu osuđen na pet godina zatvora podnijeće u naredne dvije sedmice zahtjev za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, izjavio je danas Srni Gverov branilac Dragan Krgović.

Krgović podsjeća da se Gvero nalazi u pritvoru Haškog tribunala već četiri godine i tri mjeseca i da postoji mogućnost da s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i godine on bude pušten na slobodu prije isteka izrečene kazne.

„/Pukovnik bivše JNA Veselin/ Šljivančanin je pušten u sličnoj situaciji, kao i /komandant Sedme brdske brigade Armije BiH Amir/ Kubura i komandant Trećeg korpusa Armije BiH Enver/ Hadžihasanović, tako da ne bi trebalo da bude nekog odstupanja od standarda i prakse Tribunala“, rekao je Krgović.

Prema njegovim riječima, odbrana nije odmah podnijela zahtjev za puštanje Gvera da bi sagledala kojim pravnim putem da ide, jer je sudsko vijeće koje je donijelo odluku u njegovom slučaju rasformirano i nema ko da donese odluku o ranijem puštanju.

Kada je u pitanju mogućnost žalbe odbrane na presudu, Krgović je rekao da odbrana još analizira presudu kojom je Gvero oslobođen za tri tačke optužnice, a za dvije osuđen.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je Srni da odbrana osuđenika može da podnese zahtjev za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu i prije isteka roka za žalbe, koji je ostavljen poslije izricanja presude.

Ona je objasnila da je to pitanje „pisanih podnesaka i pisanih odluka“.

Milan Gvero osuđen je 10. juna na pet godina zatvora za zločin u Srebrenici,

Gvero se nalazi u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2005. godine, kada se predao dan nakon što je objavljena optužnica protiv njega.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version