Одбрана српског генерала Милана Гвера који је у Хашком трибуналу осуђен на пет година затвора поднијеће у наредне двије седмице захтјев за његово пријевремено пуштање на слободу, изјавио је данас Срни Гверов бранилац Драган Крговић.

Крговић подсјећа да се Гверо налази у притвору Хашког трибунала већ четири године и три мјесеца и да постоји могућност да с обзиром на његово здравствено стање и године он буде пуштен на слободу прије истека изречене казне.

„/Пуковник бивше ЈНА Веселин/ Шљиванчанин је пуштен у сличној ситуацији, као и /командант Седме брдске бригаде Армије БиХ Амир/ Кубура и командант Трећег корпуса Армије БиХ Енвер/ Хаџихасановић, тако да не би требало да буде неког одступања од стандарда и праксе Трибунала“, рекао је Крговић.

Према његовим ријечима, одбрана није одмах поднијела захтјев за пуштање Гвера да би сагледала којим правним путем да иде, јер је судско вијеће које је донијело одлуку у његовом случају расформирано и нема ко да донесе одлуку о ранијем пуштању.

Када је у питању могућност жалбе одбране на пресуду, Крговић је рекао да одбрана још анализира пресуду којом је Гверо ослобођен за три тачке оптужнице, а за двије осуђен.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић изјавила је Срни да одбрана осуђеника може да поднесе захтјев за његово пријевремено пуштање на слободу и прије истека рока за жалбе, који је остављен послије изрицања пресуде.

Она је објаснила да је то питање „писаних поднесака и писаних одлука“.

Милан Гверо осуђен је 10. јуна на пет година затвора за злочин у Сребреници,

Гверо се налази у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2005. године, када се предао дан након што је објављена оптужница против њега.

Ostavi poruku