Istoriju treba ostaviti istoričarima, a susreti dve strane na bazi dijaloga doprineće rešavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti, ocenjeno na sastanku predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmana Tihića i Slavice Đukić-Dejanović.

Razgovorom sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić započeo je dvodnevnu posetu Srbije, u koje će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

U razgovoru sa predsednicom parlamenta ocenjeno je da istoriju treba ostaviti istoričarima, i da će susreti dve strane na bazi dijaloga doprineti rešavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti.

U tom dijalogu neophodno je postići kompromis. Tihić je dodao da „upravo razlike koje imamo treba da budu naše prednosti“.

Slavica Đukić-Dejanović je izjavila da BiH treba da bude strateški partner Srbije, ne samo politički, već i u oblasti ekonomije.

Tihić je u Beograd došao na čelu visoke partijske i državne delegacije, a sa srpskim zvaničnicima će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, rešavanju otvorenih pitanja i unapređenju ekonomske saradnje.

Tihić bi, kako je najavljeno, trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Vukom Jeremićem i Ivicom Dačićem, kao i ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković trebalo bi da se susretne sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, koji se nalazi u delegaciji iz Sarajeva, dok će ministar Dačić razgovarati sa ministrom bezbednosti BiH i potpredsednikom SDA Sadikom Ahmetovićem.

Ostavi poruku