Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) Staša Košarac izjavio je Srni da je reagovanje OHR-a na igrnorantski odnos nadležnih u Federaciji BiH (FBiH) u vezi sa formiranjem komisije koja bi se bavila istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu isuviše blago i da bi sa riječi, konačno, trebalo preći na konkretne poteze.

„Njihovo žaljenje i razočarenje zbog toga što nije bilo `mjerljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu` porodicama srpskih žrtava ništa ne znači. Mnogo više bi značilo kada bi OHR iskoristio svoj autoritet i primorao Vladu FBiH da postupi u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH od 27. maja 2005. godine i formira komisiju koja bi dala odgovor na pitanje šta je sa kostima ubijanih sarajevskih Srba koji su odvođeni iz svojih domova, sa ulica, iz bolnica…a potom im se gubi svaki trag“, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da je komisija za Srebrenicu, kao i ona koja se bavila slučajem bošnjačkog pukovnika Avde Palića, takođe formirana na osnovu odluke Doma za ljudska prava i da je RS u potpunosti ispoštovala svoje obaveze u oba slučaja.

„Zamislite samo šta bi se desilo i kakav bi račun bio ispostavljen na adresu RS da se bahato i ignorantski, kao Vlada FBiH, ponašala u slučaju Srebrenice i Palića. Sve međunarodne institucije bile bi na nogama, a ne sumnjamo ni u to da bi reagovanje i sankcije bile brze i oštre da se ovako bezobzirno odugovlačilo sa provođenjem odluke Doma za ljudska prava BiH odnosno Ustavnog suda BiH“, rekao je Košarac.

On je ponovio da Tim neće odustati od namjere da pitanje formiranja komisije za Sarajevo dovede do kraja i da će se boriti svim sredstvima da porodice ubijenih Srba dođu do potpune istine o stradanju njihovih nestalih srodnika.

OHR je juče ocijenio kao razočaravajuću činjenicu što nije bilo mjerljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu, što je zadatak komisije, koju treba da formira Vlada Federacije BiH FBiH/.

„To pitanje je postavljeno i bivšem premijeru (Nedžadu) Brankoviću, kao i premijeru (Mustafi) Mujezinoviću. Posebna pažnja data je slučaju `Veliki park`, ali smo i dalje nezadovoljni zbog činjenice da do sada nisu postignuti značajniji rezultati. Ova obaveza neće nestati i mora biti izvršena“, saopšteno je Srni iz OHR-a.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Mustafa Mujezinović izjavio je Srni da ništa nije uradio po pitanju formiranja komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u proteklom ratu. „Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rješava ko hoće“, rekao je Mujezinović.

Ostavi poruku