SHARE

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске (РС) Сташа Кошарац изјавио је Срни да је реаговање ОХР-а на игрнорантски однос надлежних у Федерацији БиХ (ФБиХ) у вези са формирањем комисије која би се бавила истраживањем страдања Срба у Сарајеву исувише благо и да би са ријечи, коначно, требало прећи на конкретне потезе.

“Њихово жаљење и разочарење због тога што није било `мјерљивих резултата истраживања питања несталих лица у Сарајеву` породицама српских жртава ништа не значи. Много више би значило када би ОХР искористио свој ауторитет и приморао Владу ФБиХ да поступи у складу са одлуком Уставног суда БиХ од 27. маја 2005. године и формира комисију која би дала одговор на питање шта је са костима убијаних сарајевских Срба који су одвођени из својих домова, са улица, из болница…а потом им се губи сваки траг”, нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да је комисија за Сребреницу, као и она која се бавила случајем бошњачког пуковника Авде Палића, такође формирана на основу одлуке Дома за људска права и да је РС у потпуности испоштовала своје обавезе у оба случаја.

“Замислите само шта би се десило и какав би рачун био испостављен на адресу РС да се бахато и игнорантски, као Влада ФБиХ, понашала у случају Сребренице и Палића. Све међународне институције биле би на ногама, а не сумњамо ни у то да би реаговање и санкције биле брзе и оштре да се овако безобзирно одуговлачило са провођењем одлуке Дома за људска права БиХ односно Уставног суда БиХ”, рекао је Кошарац.

Он је поновио да Тим неће одустати од намјере да питање формирања комисије за Сарајево доведе до краја и да ће се борити свим средствима да породице убијених Срба дођу до потпуне истине о страдању њихових несталих сродника.

ОХР је јуче оцијенио као разочаравајућу чињеницу што није било мјерљивих резултата истраживања питања несталих лица у Сарајеву, што је задатак комисије, коју треба да формира Влада Федерације БиХ ФБиХ/.

“То питање је постављено и бившем премијеру (Неџаду) Бранковићу, као и премијеру (Мустафи) Мујезиновићу. Посебна пажња дата је случају `Велики парк`, али смо и даље незадовољни због чињенице да до сада нису постигнути значајнији резултати. Ова обавеза неће нестати и мора бити извршена”, саопштено је Срни из ОХР-а.

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Мустафа Мујезиновић изјавио је Срни да ништа није урадио по питању формирања комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву у протеклом рату. “Ништа нисам урадио по том питању и нека тај проблем рјешава ко хоће”, рекао је Мујезиновић.

SHARE

Оставите одговор