SHARE

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да су предсједавајућем Предсједништва БиХ Харису Силајџићу “отворена врата” и да може да дође у Београд кад год жели. Тадић је рекао да током данашњег сусрета са предсједавајућим Дома народа парламента БиХ Сулејманом Тихићем није разговарао о Силајџићевој посјети Београду.

Говорећи о случају бившег тузланског челника Илије Јуришића који је у Србији осуђен на 11 година затвора за ратни злочин почињен у случају “тузланска колона”, Тадић је рекао да је став Србије да српско Тужилаштво и правосуђе раде независно од предсједника Србије и од Владе као у свакој цивилизованој земљи.

“То важи за све оне који су оптужени за ратне зочине, они су процесуирани независно од националне припадности да су Срби, Албанци, Хрвати, Бошњаци”, рекао је Тадић.

Он је додао да је српско Тужилаштво за ратне злочине у више наврата довољно пута показало да не прави дискриминацију о вјерској и националној припадности, наводећи примјер оптужница против Срба за злочине над Албанцимана на Косову или над Бошњацима у случају “Шкорпиони” .

“У том смислу ми се не мешамо у рад Тужилаштва, а било би идеална ситуација када би национални судови судили оптуженима за злочине, како у прошлости, тако и данас. Треба ићи ка таквом рјешењу, али истовремено треба поштовати надлежност националних тужилаштава која сада процесуирају све оптужене”, рекао је Тадић.

Он је рекао да споразумом који се приближава између Србије и Хрватске када је ријеч о изручења злочинаца, у овом случају Срећка Калинића који је и оптужен за криминал, може допринијети већем повјерењу правосудних и тужилачких институција двије државе, као и већем нивоу стабилности и безбједности и бржим интеграцијама западног Балкана.

SHARE

Оставите одговор