Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da su predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću „otvorena vrata“ i da može da dođe u Beograd kad god želi. Tadić je rekao da tokom današnjeg susreta sa predsjedavajućim Doma naroda parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem nije razgovarao o Silajdžićevoj posjeti Beogradu.

Govoreći o slučaju bivšeg tuzlanskog čelnika Ilije Jurišića koji je u Srbiji osuđen na 11 godina zatvora za ratni zločin počinjen u slučaju „tuzlanska kolona“, Tadić je rekao da je stav Srbije da srpsko Tužilaštvo i pravosuđe rade nezavisno od predsjednika Srbije i od Vlade kao u svakoj civilizovanoj zemlji.

„To važi za sve one koji su optuženi za ratne zočine, oni su procesuirani nezavisno od nacionalne pripadnosti da su Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci“, rekao je Tadić.

On je dodao da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine u više navrata dovoljno puta pokazalo da ne pravi diskriminaciju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, navodeći primjer optužnica protiv Srba za zločine nad Albancimana na Kosovu ili nad Bošnjacima u slučaju „Škorpioni“ .

„U tom smislu mi se ne mešamo u rad Tužilaštva, a bilo bi idealna situacija kada bi nacionalni sudovi sudili optuženima za zločine, kako u prošlosti, tako i danas. Treba ići ka takvom rješenju, ali istovremeno treba poštovati nadležnost nacionalnih tužilaštava koja sada procesuiraju sve optužene“, rekao je Tadić.

On je rekao da sporazumom koji se približava između Srbije i Hrvatske kada je riječ o izručenja zločinaca, u ovom slučaju Srećka Kalinića koji je i optužen za kriminal, može doprinijeti većem povjerenju pravosudnih i tužilačkih institucija dvije države, kao i većem nivou stabilnosti i bezbjednosti i bržim integracijama zapadnog Balkana.

Ostavi poruku