Kristijano Ronaldo i napadači Portugala nemoćni protiv odbrane kojom je komandovao Kolo Ture. Obali Slonovače nije pomogao ni roviti Didije Drogba, sa longetom na ruci, na putu ka golu Portugalaca. Erikson ni ovaj put nije pobedio Portugal.

Mnogo buke ni oko čega. Utakmica, koja je svakako bila jedna od „najjačih“ na papiru pred start Mundijala nije pružila ono što se od nje očekivalo. Nije viđen lep fudbal, ali to je sasvim razumljivo, jer je uvodni meč u grupi, pa ni jedni ni drugi nisu imali potrebe da rizikuju previše.

Viđena je užasno „tvrda“ utakmica, i taktičko nadmudrivanje Svena Gorana Eriksona i Karlosa Keiroša. Zanimljivo, Erikson je očajnički želeo pobedu nad Portugalcima, možda i više od čitave Obale Slonovače, jer su upravo Portugalci, na čelu sa Ronaldom, prekinuli njegovu karijeru na kormilu „gordog albiona“ pre četiri godine.

Očigledno je Erikson odlično usmerio svoje pulene, koji su na samom startu zaigrali vrlo borbeno uz visok tempo igre, koji su vrlo rado prihvatili Ronaldo i drugari.

Zapretili su momci u narandžastim dresovima nekoliko puta sa distance, ali nisu uspeli da upute ozbiljniji šut u okvir gola.

A dok su Afrikanci podešavali nišanske sprave, fudbaleri Portugala pokazali su da su to učinili pre meča. Najbolji fudbaler sveta za 2008. godinu, Kristijano Ronaldo, već u 11. minutu je umalo doveo Portugal u vođstvo. Opalio je po lopti sa distance, ali je lopta završila „na stativi“.

Zanimljivo, Ronaldo nije postigao niti jedan gol u kvalifikacijama, pa se od njega očekivalo da „eksplodira“ na turniru. To je umalo i uradio, ali mu je, mora se priznati, nedostajalo i malo sreće.

Obe ekipe nastavile su da igraju prilično brzo, i što je veoma zanimljivo, više su gledali kako da dođu do gola nego kako da odbrane svoj, što je bio čest slučaj u dosadašnjim utakmicama. Ipak, nisu uspeli da stvore izgledne prilike, a kako su pokušavali da dođu do suparničkog gola, viđeno je dosta grešaka sa obe strane.

Tempo je primetno opao sredinom poluvremena, pa se do kraja igralo vrlo smireno i bez velike žurbe.

Na poluvremenu su i jedni i drugi kovali planove kako da dođu do veoma, veoma važna tri boda u borbi za prolaz dalje. Sa jedne strane, najbolji igrač Portugala, Kristijano Ronaldo bio je zatvoren, sa bar jednim čuvarem konstantno, dok je, sa druge, Didije Drogba bio na klupi, ali se očekivao skori ulazak.

A u nastavku, nije se mnogo toga promenilo. Tempo na visini, samo što su ovaj put momci u narandžastom imali prvu priliku. Žervinjo je šutirao iskosa, ali je Eduardo intervenisao.

Golmana Portugala još jednom je stavio u iskušenje Jaja Ture, ali je Eduardo i ovaj put bio siguran.

Portugal je polako posustajao, što je osetio i Sven Goran Erikson, koji je poslao Drogbu u igru. Inače, jedan od najboljih napadača sveta igrao je sa posebnom plastičnom zaštitom na ruci, koju je pre meča odobrila i pregledala FIFA.

U igri se itekako osetila Drogbina pomoć, koji je tokom čitavog prvog dela davao instrukcije saigračima na terenu.

Drogba je, u samom finišu imao sjajnu priliku, ali umesto da šutira, zavrnuo je loptu ispred gola Eduarda, ali tamo nije bilo nikoga.

Na kraju, Portugal i Obala Slonovače podelili su bodove i odigrali bez golova u prvom meču grupe G.

I da, za igrača utakmice proglašen je Kristijano Ronaldo, koji je pretrčao 9,5 kilometara, a praktično je jedini Portugalac koji je uspeo da zapreti Afrikancima.

Za Portugal su igrali: Eduardo, Koentrao, Rikardo Karvaljo, Bruno Alveš, Fereira, Mendeš, Meireleš, Deko (Tijago 62.), Kristijano Ronaldo, Dani Dominges(Simao 55.), Liedson.

Za Obalu Slonovače su igrali: Beri, Demel, Kolo Ture, Zokora, Tijene, Jaja Ture, Tiote, Ebue(Romarik 85.), Kalu(Drogba 66.), Žervinjo(Keita 82.), Dindan.

Ostavi poruku