Broj izbjeglica koje se sklanjaju pred etničkim nasiljem na jugu Kirgizije uskoro bi mogao da poraste na 100 000, izjavio je danas specijalni izaslanik UN Miroslav Jenka.

U sukobima među etničkim Uzbecima i Kirgizima, koji su ekslirali tokom vikenda, poginulo je najmanje 170 ljudi. Rusija i SAD su izrazile zabrinutost zbog događaja u zemlji u kojoj obje države imaju vojne vazduhoplovne baze.

Rojtersov izvještač prenosi da je situacija u južnom gradu Oš danas mirna.

On je dodao da je broj izbjeglica nemoguće utvrditi zbog loše bezbjednosne situacije sa kirgizijske strane granice.

Grupa bivših sovjetskih republika juče je predložila slanje helikoptera i opreme kao pomoć vlastima Kirgizije, radi zaustavljanja etničkog nasilja. Ove zemlje sugerisale su da bi mogle da pošalju i vojne snage.

Analitičari ocjenjuju da Rusija naročito zabrinuta zbog nestabilnosti ovog regiona, jer takvu situaciju mogu da iskoriste islamistički militanti i formiraju svoja uporišta.

Komentatori navode da bi, u slučaju izbijanja haosa na jugu Kirgizije, koji se graniči sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, to moglo da podstakne razvoj militantnog islama koji se finansira trgovinom drogom.

Bijela kuća je objavila da su američki zvaničnici u bliskom kontaktu sa ruskim kolegama povodom ovih dešavanja, te da američka vojna baza nije ugrožena nasiljem na jugu zemlje.

Rusija je ranije poslala 150 pripadnika specijalnih snaga da bi pojačala obezbjeđenje svoje vazduhoplovne baze u Kirgiziji.

Ostavi poruku