Број избјеглица које се склањају пред етничким насиљем на југу Киргизије ускоро би могао да порасте на 100 000, изјавио је данас специјални изасланик УН Мирослав Јенка.

У сукобима међу етничким Узбецима и Киргизима, који су екслирали током викенда, погинуло је најмање 170 људи. Русија и САД су изразиле забринутост због догађаја у земљи у којој обје државе имају војне ваздухопловне базе.

Ројтерсов извјештач преноси да је ситуација у јужном граду Ош данас мирна.

Он је додао да је број избјеглица немогуће утврдити због лоше безбједносне ситуације са киргизијске стране границе.

Група бивших совјетских република јуче је предложила слање хеликоптера и опреме као помоћ властима Киргизије, ради заустављања етничког насиља. Ове земље сугерисале су да би могле да пошаљу и војне снаге.

Аналитичари оцјењују да Русија нарочито забринута због нестабилности овог региона, јер такву ситуацију могу да искористе исламистички милитанти и формирају своја упоришта.

Коментатори наводе да би, у случају избијања хаоса на југу Киргизије, који се граничи са Узбекистаном и Таџикистаном, то могло да подстакне развој милитантног ислама који се финансира трговином дрогом.

Бијела кућа је објавила да су амерички званичници у блиском контакту са руским колегама поводом ових дешавања, те да америчка војна база није угрожена насиљем на југу земље.

Русија је раније послала 150 припадника специјалних снага да би појачала обезбјеђење своје ваздухопловне базе у Киргизији.

Ostavi poruku